Project Sliedrecht

Uniek project

Hoe stoom je vijf gedateerde woontorens met 400 appartementen klaar voor de toekomst zonder ook maar íemand te verhuizen? Een vraag waar volgens freelance projectmanager Boy Schamhart maar één antwoord op is.

Klaar voor de toekomst Op zoon

Vanaf 15-jarige leeftijd vond je Frans regelmatig op de bouwplaats. Hij was leergierig en ontwikkelde zich van leerling- tot aspirant- en gezeltimmerman. Maar daar stopte het niet. Middels avondstudies en cursussen schopte Kok het uiteindelijk tot uitvoerder en zelfs projectleider. “Ik heb echt alle facetten van de bouw gezien. Naast de aannemerij passeerden namelijk ook een woningbouwvereniging én verzekeraar de revue.” Zijn loopbaan laat volgens Frans perfect zien hoe omvangrijk een technische opleiding is. “Ik ben zo dankbaar dat mijn vader me dit vak leerde, het komt werkelijk overal van pas. Op werk natuurlijk, maar ook in de privésfeer. Als er iets kapot gaat, dan kan ik het maken.” Zijn passie en enthousiasme gaf hij als leermeester door aan jongeren met een rugzakje en ook thuis bleef dit niet onopgemerkt. Zijn zoon werd door de vakliefde van Frans geraakt en startte zijn eigen timmersmansbedrijf. “Dat ik mijn vakkennis en enthousiasme heb kunnen delen met mijn zoon en hij het heeft geschopt tot waar hij nu staat, is de absolute kroon op mijn werk.”

“Delen met mijn zoon, absolute kroon”

Bewoners op één

Een dergelijk verbeter- en verduurzamingsproject heeft ontzettend veel voeten in de aarde. “Voor bouwbegrippen is anderhalf jaar kort, maar bewoners denken daar vaak anders over. Daarom is bewonersmanagement een heel belangrijk onderdeel van zo’n project.” Een videoanimatie visualiseerde het traject en de impact ervan. Daarnaast gaf de modelwoning een helder beeld van alle veranderingen binnenshuis en tijdens inloopmomenten was ruimte voor vragen. Ook ontwikkelde Constructif een speciale website met bijbehorende app. “Mensen verdrinken in informatie, dus aan ons de taak om zoveel mogelijk ongemak weg te nemen. Het blijft wel iemands thuis.”

Positief gestemd

Het project is nog in volle gang, maar Schamhart kijkt nu al tevreden terug op de eerdere projectfases. Medio december 2021, ongeveer een jaar na de aftrap, levert hij de derde flat op. “Het is een turbulente tijd. Mensen werken veel thuis en projecten lopen al snel vertraging op. En toch slaagden we erin 240 woningen te voltooien.” Zelfs de bewoners die nog aan de beurt zijn, houden de moed erin. “Alles is duidelijk en iedereen voelt zich betrokken. Dat werpt nu zijn vruchten af.”