Sergio Jaddoe

BUILDING HERO

Sergio Jaddoe (43) werkt sinds kort als werkvoorbereider bij Van Wijnen. Zijn verregaande passie voor mensen was hetgeen dat hem verder bracht en telkens nieuwe deuren opende. Jaddoe maakte er zelfs zijn geheime wapen van. Hij gaat geen uitdaging uit de weg, maar kansen om hogerop te komen slaat hij vriendelijk af. Het allerliefst blijft ‘ie namelijk zo dicht mogelijk bij – of eigenlijk tussen – de mensen.

Je plant niet alles

Bedrijfseconomie bleek al gauw niet Sergio’s ding. Hij wilde actie en het liefst zo snel mogelijk. Zo startte zijn carrière als planner 22 jaar geleden bij Allure BV in Amsterdam. “Ik heb m’n zaakjes altijd op orde, ben niet snel gestrest en houd van een babbeltje. Maar ik durf ook ‘nee’ te zeggen wanneer het moet.” Dat bleek de ultieme mix om uit te blinken in zijn functie. Sergio groeide over de jaren door tot servicecoördinator en kreeg steeds complexere vraagstukken voorgelegd. Tegelijkertijd groeide ook zijn affiniteit met de bouw en kwam hij, zonder dat hij actief op zoek was, terecht bij Van Wijnen. Hij heeft dan misschien niet het officiële papiertje, maar wel bakken met werkervaring bij bouwgerelateerde bedrijven én de ambitie om zichzelf te ontplooien. “Ik kan best veel, alleen moet ik wel de kans krijgen.”

“Het gaat om gunnen en waarderen”

Een bijzondere gave

Van Wijnen bood hem die kans. Zij zochten iemand die mensen bij elkaar kan brengen en alle neuzen dezelfde kant op krijgt. Dat die taak Sergio op het lijf is geschreven, zagen ze direct. “Ik ben nu in lering om via diverse trainingen de nodige hard skills eigen te maken, om zo een solide basis voor mijn werkzaamheden te vormen. Maar uiteindelijk ben ik sterk in communiceren en dat is – mijns inziens – in de bouw nummer één.” In zijn huidige functie heeft hij de hele dag met mensen te maken. Van monteur tot leverancier, allemaal met een eigen gebruiksaanwijzing. En die moet hij niet alleen bedienen maar ook meekrijgen. “Of je nu boos, lastig of leuk bent, linksom of rechtsom kom ik er met iedereen wel uit.” Zijn geheim? “Blijf ondanks alle hectiek op de werkvloer al-tijd menselijk en zeg nooit dat iemand iets moet.” Sergio maakt graag een praatje om te zien hoe het met iemand gaat, denkt met ze mee, betrekt ze overal bij en windt er vooral geen doekjes om. Die eerlijkheid wordt gewaardeerd. Als je het hem vraagt is dit dé succesformule om samen vooruit te gaan.

SAMEN TOT ONGEKENDE HOOGTES

Met zoveel werkervaring ziet Sergio inmiddels in dat je met goede samenwerking het verst komt. Sterker nog, in de bouw kun je er niet omheen. Zelf gaat hij graag voor gedeelde successen en staat ook altijd open voor anderen. Wat doen zij goed en waar kun je iets van leren? “Het gaat om gunnen en waarderen, in plaats van de beste willen zijn. Wanneer je anderen niet benijdt om hun krachten maar deze juist omarmt, dan word je samen slimmer en kom je tot ongekende hoogtes.” En dat is in deze snel veranderende, dynamische branche absoluut nodig. Neem de grote verduurzamingsslag die nu gaande is. “We moeten oplossingen bedenken en daar heb je elkaar voor nodig. Hoe kan het groener? Hoe kan het beter en sneller? En hoe zorgen we dat niet alleen het klimaat, maar ook wij als bedrijf en de bewoners profiteren?” Eén ding staat vast: vervelen zit er voor Sergio niet in. Hij is van plan nog lang in deze branche te blijven en héél veel meer te leren. Of dat in vastgoed, infra of een compleet andere hoek is, weet hij nog niet. “Als het maar triggert, dan grijp ik het met beide handen aan!”