Joost Fransen

BUILDING HERO

Ondanks zijn leeftijd heeft Joost Fransen (24) al zo’n zeven jaar ervaring in de bouw. Deze doorzetter verdiende zijn strepen zowel achter de tekentafel als op de bouwplaats en hij is naar eigen zeggen nog lang niet uitgeleerd. Bij internationaal bouwbedrijf Bulsink zet Joost daarom sinds kort zijn tanden in een nieuwe uitdaging.

Een portie uitdaging, alsjeblieft!

Joost koos zijn opleiding Bouwkunde aan ROC Ter AA in Helmond heel bewust. “Het is een relatief kleine school waar studenten veel persoonlijke aandacht krijgen, maar de jaarlijkse stages trokken me uiteindelijk over de streep. Het is de ideale manier om allerlei dingen te proberen.” Gedurende zijn studie proefde hij van verschillende facetten binnen de sector. Zo werkte Joost als stagiair bouwkundig tekenaar bij meerdere architectenbureaus en ervaarde hij het leven op de bouwplaats in zijn rol als werkvoorbereider en uitvoerder. Met een diploma en vele stages op zak betrad hij de banenmarkt. En met succes. “Van alle kanten werd ik benaderd en de aanbiedingen stroomden binnen.” Een luxepositie, maar Joost wist dondersgoed wat ‘ie wilde: uitdaging. Na lang wikken en wegen kwam Bulsink als winnaar uit de bus. “De meeloopochtend was een eye-opener. Het klikte meteen en ik kreeg echt het gevoel dat ik me hier de komende jaren kan ontwikkelen.”

“Geen dag is hetzelfde”

VAN ALLE markten thuis

Als project engineer bewaakt Joost alle deadlines, zorgt voor tijdige leveringen op de bouwplaats, maakt calculaties en is verantwoordelijk voor interne en externe communicatie. “Op het eerste gezicht niets nieuws onder de zon, maar mijn functie is wel degelijk anders dan die hiervoor.” Bulsink is een familiebedrijf met een internationaal portfolio in de markten retail, hospitality, leisure, office en care. “Zo werk ik voor klanten als Rituals, 5 Guys, Starbucks en BasicFit. Weer eens wat anders dan schoolgebouwen en appartementen.” En die verandering was precies waar Joost naar zocht. Een voorproefje van deze wereld – en zijn eerdere reizen – bevestigde ook zijn buitenlandambities. “Het is mijn droom om ooit aan grootschalige projecten in andere landen te werken. En dan het liefst in een land dat ik niet ken.”

Ode aan diversiteit

Deze rasechte positivo met uitstekende soft skills hecht veel waarde aan de sfeer binnen een bedrijf. “Ik heb graag positieve mensen om me heen, want negativiteit haalt je omlaag.” Joost is er dan ook van overtuigd dat een divers team bijdraagt aan een prettige werkomgeving. “Jong, oud, man, vrouw: mijn team heeft eigenlijk van alles wat. Dat is superleuk, want geen dag is hetzelfde en je leert van iedereen.” Toch kan de bouw volgens Fransen wel wat meer vrouwelijke energie gebruiken. “De bouw is zoveel meer dan alleen bouwvakkers. Denk aan architecten en projectleiders, maar ook communicatiemedewerkers of werkvoorbereiders. Deze sector barst van de stereotypen en dat is zonde. Door meer aandacht te besteden aan de veelzijdigheid van deze sector, wordt het misschien aantrekkelijker voor vrouwen.” En ja, volgens Joost zit er zeker beweging in. Maar het kan én moet absoluut beter!