Marit Copray

BUILDING HERO

Marit Copray (23) volgt liever haar hart dan de meute. Als getogen Arnhemmer verhuisde ze onlangs voor de liefde naar Rotterdam en ook haar carrièrepad is alles behalve doorsnee. In plaats van het multi-company traineeship van de Construction University gaat ze voor de tweejarige in-company variant. En van een vliegende start is zeker sprake. Al binnen zes maanden runt deze creatieve techneut als werkvoorbereider bij Ouwehand een project vrijwel helemaal zelf.

Haar eigen weg

In de zomer van 2021 studeerde Marit af aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Bouwen zit niet in de familie en toch kwam ik op bouwkunde uit. De bètavakken gingen me goed af op school en ik ben best creatief. Een en een is twee, toch?” Bij de HAN liep ze verplicht drie stages, waarvan de laatste gekoppeld was aan de afstudeerrichting. “Ik koos in eerste instantie voor constructie en haalde netjes m’n punten. Toch merkte ik tijdens m’n stage al snel dat individueel werken me niet lag. Doe mij maar een team.” Marit trok direct aan de bel en gooide halsoverkop het roer om. Als calculator – met een stukje kopersbegeleiding – bij Reinbouw in Dieren vond ze het sociale aspect dat eerder ontbrak. Deze switch betekende echter wel dubbel zoveel studeren in dezelfde tijd. “Het was pittig, maar ik heb alles gehaald. Daar ben ik toch best trots op!”

“Doe mij maar een team”

Fundament voor groei

Een krachtige afsluiter én nieuw hoofdstuk in Marits leven. “Ik was nog niet afgestudeerd en de LinkedIn-berichten van recruiters vlogen me al om de oren. Je komt er niet onderuit, maar het is stiekem wel goed voor je ego.” Zo meldde ook Building Heroes zich met de Construction University. “Met het woord ‘construction’ wilde ik liever niks meer te maken hebben. Toch ging ik het gesprek aan en ontdekte dat het ontwikkelprogramma juist goed bij me past.” Middels het tweejarige traineeship zoekt Marit nu wat het beste bij haar past en maakt ze zowel soft als hard skills eigen. Met inmiddels een kick-off, bootcamp en eerste communicatietraining achter de rug heeft ze in een korte tijd al veel geleerd. “Met name de soft skills zijn interessant. Je moet veel reflecteren en kijken hoe je je daarbij voelt.” Iets wat je natuurlijk niet elke dag doet.

Naar de top

Marit werkt pas kort in de sector, maar ziet nu al dat er een tekort aan mensen is. Werkvoorbereiders krijgen hierdoor meer projecten onder hun hoede en de werkdruk gaat omhoog. “Dat is natuurlijk niet de ideale wereld, maar het opende deuren voor mij.” Zo runt ze nu al haar eigen project in Breda, waar twee nieuwe woontorens met in totaal 73 seniorenappartementen de hoogte in gaan. “Mega spannend om die verantwoordelijkheid te krijgen, maar ook supercool! En omdat de eerste toren al klaar is, kan ik afkijken wat er goed en fout ging.” Het is wel duidelijk dat Marit als vrouw in de bouw haar mannetje staat. “Bij Ouwehand gaat het niet om wie je bent, maar om wat je kan. Als je het maar fixt!”