Talent | Stephanie Punt

Stephanie Punt

Het leven van een bouwkundig tekenaar

NAAM: Stephanie Punt
GEBOREN: 20 december 1994
IS: Bouwkundig tekenaar bij ENZO architectuur & interieur
KUN JE KENNEN VAN: Bouwprojecten in/rondom de Haarlemmermeer
ZET ZICH IN VOOR: Meer aandacht voor vrouwen in de bouw
AMBITIE: In de toekomst de opleiding Architectuur aan de Kunstacademie gaan volgen
LINKEDIN: URL

Het jongens-kamp

Toen ik na mijn middelbare school vertelde dat ik voor bouwkunde had gekozen reageerde mijn omgeving heel leuk en spontaan. Ik begon met mbo-bouwkunde en ben later naast mijn baan de deeltijd hbo-opleiding gaan doen. Ik was dus vrij jong toen ik begon in de bouwwereld. In de zomer voor de start van de opleiding ontving ik een brief waarin vermeld stond dat de opleiding zou starten met een paar dagen kamperen in Appelscha. Op dat moment was ik (als 16-jarige) lichtelijk in paniek, bang om als enig meisje te moeten gaan kamperen met alleen maar jongens… Gelukkig bleek tijdens de informatiemiddag, voorafgaand aan het kamperen, dat ik zeker niet de enige vrouw was die zich voor de opleiding had ingeschreven.

Toegegeven, ik ben dan ook blij dat ik vrouwelijke klasgenoten had, maar ik vond het tegelijkertijd ook heerlijk om in een mannenwereld te studeren. Het werken met mannen heeft zo zijn voordelen, zij zeggen namelijk vaker wat ze denken. Je moet wel tegen deze directe communicatie kunnen, maar ik besef mij dat ik net zo veel recht en kennis van zaken heb om op de bouw rond te mogen lopen als zij.

Onzinnig

Ik vind het een onbegrijpelijk vooroordeel, dat de bouw alleen voor mannen weggelegd is. De werkzaamheden die bij mijn baan horen zijn behoren zeker niet alleen toe aan mensen van het mannelijk geslacht! Mocht jouw interesse/vakkundigheid liggen bij het tekenen en ontwerpen van gebouwen, dan maakt het niet uit of je een man of vrouw bent om dit beroep te kunnen uitoefenen. Vrouwen staan echt wel hun mannetje in de bouw en moeten stoppen met te bescheiden te zijn om over het kunnen uitoefenen van een ‘mannenberoep’. Wil jij bouwkundig tekenaar worden, pak je kans! Laat je zeker niet door vooroordelen tegenhouden, want deze zijn gebaseerd op meningen, niet op feiten. We kunnen wel wat meer vrouwen gebruiken in deze ‘mannenwereld’!

Het leven van een bouwkundig tekenaar

Het leukste aan mijn werk als bouwkundig tekenaar is het ontwerpen, uitwerken en realiseren van gebouwen. Het is een tastbaar product. Daarnaast is het werken aan een grote diversiteit aan projecten en de verschillende werkzaamheden die daarbij horen voor mij een groot pluspunt. Geen een werkdag is voor mij hetzelfde. Ik ben niet elke dag, maar wel regelmatig op de bouwplaats te vinden. Meestal voor bouwcontroles, bouwbegeleiding, inmetingen van (bestaande) gebouwen of controle van maatvoering.

Nooit uitgeleerd

Persoonlijk heb ik eigenlijk nog geen enkele nare ervaringen gehad binnen de bouwwereld en ik zal ook nooit de bouw vermijden voor mogelijke opmerkingen van mannen. Heel af en toe krijg ik nog wel eens verbaasde blikken van collega’s en heb ik het idee dat ik mezelf wat vaker moet bewijzen, maar eigenlijk zijn de meeste reacties positief. Dat betekent niet dat uitsluit dat ik misschien ooit iets anders wil gaan doen. In de toekomst zou ik wel op de Kunstacademie de opleiding Architectuur willen gaan volgen om architect te kunnen worden. Dan kan ik mij meer richten op het ontwerpen van gebouwen in plaats van het bouwtechnisch uitwerken van die ontwerpen.

Samen met platform Vrouwen in de bouw publiceert Building Heroes de verhalen van (startende) vrouwen in de bouw en infra. Lees hier ook het verhaal van Mirthe.