Talent | MIRTHE

MIRTHE

NAAM Mirthe Alkema
Geboren 20 juli 1996 te Vlieland
OPLEIDING HBO Bouwkunde in Leeuwarden
IS medewerker uitvoering bij Friso Bouwgroep te Sneek
KUN JE KENNEN VAN de video’s ‘het verhaal van Mirthe’ en ‘De bouw iets voor jou?
ZET ZICH IN VOOR meer jongeren in de bouw en het omgaan met discriminatie voor vrouwen in de bouw
AMBITIE passie en kennis voor de bouw overbrengen naar de volgende generatie

INSTAGRAM @mirtje_x

HET BEGIN

Vanaf jongs af aan heb ik al een fascinatie voor de bouw. Dit begon allemaal in de achtertuin op Vlieland waar ik ben geboren en getogen. In de tuin stond een berging met daarop een garage gebouwd, die gelijkliep met de weg achter ons huis. Dit heb ik altijd een interessant bouwwerk gevonden. Ik vroeg me altijd af op welke wijze ze dit bouwen en de volgorde van de werkzaamheden. Toen ik op een dag de Maasvlakte bezocht in Rotterdam waren ze bezig met de aanleg van de tweede Maasvlakte, op dat moment besefte ik dat de bouw iets voor mij was en dat ik daarvoor gemaakt ben.

OPLEIDING & ERVARING

Ik ben opgegroeid op Vlieland, waar alleen een vmbo-school aanwezig is. Na het behalen van mijn vmbo-diploma ben ik op mijn 16e naar het vaste land gegaan om mijn havo-diploma te halen. Daarna ben ik begonnen met de opleiding Bouwkunde in Leeuwarden, deze opleiding heb ik na 4 jaar afgerond en nu ben ik werkzaam als meewerkend uitvoerder.

Het leukste binnen mijn vak vind ik het toepassen van mijn bouwkundige kennis toe in het organiseren en plannen van de bouw en werkzaamheden, het aansturen van personeel en het samenwerken met verschillende partijen in de bouw.

Het uiteindelijk opleveren van een woning aan bewoners is echt iets waar ik energie uit haal. Je werkt een lange tijd samen met je team aan een project en wanneer het dan eindelijk klaar is, kijk je echt met trots terug op deze periode. Zeker wanneer je het later dan nog een keer tegen komt.

AMBITIES

Ik ben echt gemaakt om te bouwen, het is mijn passie geworden en wil dit dan ook het liefste blijven doen.  Voor nu wil ik eerst zo veel mogelijk ervaring op doen, zodat ik uiteindelijk mijn kennis en passie kan overbrengen op de volgende generatie.

MANNENWERELD

Tegenwoordig zie je namelijk steeds meer jongeren kiezen voor een technische opleiding. Toen ik koos voor de studie Bouwkunde was ook eigenlijk niemand verbaast. Ik ben altijd heel technisch geweest, dus de meeste voelde deze keuze wel aankomen.

Er is nog steeds een bepaald beeld van de bouw en dat begrijp ik – een harde wereld, echter zijn het juist de mannen op de bouw waar ik het liefste mee samenwerk. Misschien heeft dit wel te maken met mijn Friese achtergrond. Ik hou van ‘afspraak is afspraak’ en ‘een man een man, een woord een woord

Het is echt de oudere generatie die vindt dat de bouw een mannenwereld is.  Vooral bij de werkvoorbereiding en assistent uitvoering zie je steeds meer vrouwen. Organiseren en plannen is een taak die veel vrouwen goed ligt en misschien krijgen wij vrouwen ook wel meer voor elkaar dan menig man in de uitvoering?

Wanneer ik op de bouw ben, merk ik wel dat mannen soms verbaasd reageren als ze mij voor de eerste keer zien. Zo’n twee tot drie dagen zijn ze er mee bezig, praten ze erover en stellen veel vragen, maar daarna zijn ze aan mij gewend en reageren ze serieus en positief.

GEKKE GEBEURTENISSEN

Op de bouw heb ik wel eens een respectloze opmerking gekregen op de bouwplaats, maar zoals mijn collega’s mij beschrijven ben ik een type die geen blad voor de mond heeft. Op het moment dat ik een opmerking krijg die mij niet bevalt, heb ik er geen moeite mee om hier iets van te zeggen. Ik ben een open, nuchter en heel direct persoon net zoals de meeste bouwers. Ik neem opmerkingen daarom vaak met een korreltje zout, omdat ik weet dat er opmerkingen uit klappen zonder dat ze er echt iets mee bedoelen. Het is voor mij dan ook niet moeilijk en kan hier goed mee omgaan.

Een jaar gelden ben ik gastspreker geweest op twee MBO-colleges waar dames een techniek gerelateerde opleiding volgen. Samen met de groep heb ik verschillende stellingen behandeld over de ervaringen en gebeurtenissen zowel in de klas als tijdens stages en op het werk. Dit is iets wat ik meerderen scholen zou aanraden – dit onderwerp bespreekbaar maken en dames voorbereiden op wat eventueel kan gebeuren.