Talent | MARLOES

MARLOES

NAAM Marloes Bon
GEBOREN 4 mei 1995, Woerden
IS Assistent projectleider bij Civiele Technieken deBoer in Nieuwegein
KUN JE KENNEN VAN Renovatie van de Oude Ijsselbrug in Zutphen & platform “Vrouwen in de bouw” van Isabel van der Meij.
ZET ZICH IN VOOR Meer genderdiversiteit in de bouw #bouwvrouwen
AMBITIE Ontwikkelen tot senior werkvoorbereider
LINKEDIN URL

MET DE PAPLEPEL INGEGOTEN

“Mijn vader is timmerman en ik heb daar altijd al interesse in gehad. Na mijn middelbare school heb ik ervoor gekozen om voor de opleiding Bouwkunde te gaan en mijn vader te volgen. Toen ik serieus in gesprek raakte om de opleiding te gaan doen, had ik twee keuzes: of kiezen voor bouwkunde waar geen meiden in de klas zaten of bouwkunde architectuur waar ik wist dat ik bij twee meiden in de groep zou komen. Ik heb toen voor bouwkunde architectuur gekozen. Ik heb dat wel altijd als fijn ervaren, dat er toch nog een vrouwelijk iemand in de klas zat om op terug te kunnen vallen. Tijdens mijn studie twijfelde ik tussen de infra en bouw. Op een open avond halverwege het schooljaar ging ik kijken voor de hbo-opleiding Civiele Techniek en uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen.”

WERKEN IN DE INFRA

“Het leukste aan mijn baan vind ik de afwisseling, geen een dag is hetzelfde. Ook vind ik het leuk als een project waar ik aan gewerkt heb daadwerkelijk gerealiseerd wordt en alles past zoals ik bedacht heb. Zelf zit ik voor een groot deel op kantoor, maar vaak ga ik dan ook zelf even langs om te kijken en waar mogelijk te helpen. Ik ben ongeveer twee wekelijks op de bouw te vinden. Mijn collega’s vinden het normaal dat ik er loop. Werken in de civiele sector is een mooi beroep en door het hele land benodigd. Het bedrijf waar ik voor werk is gespecialiseerd in het verplaatsen en ondersteunen van objecten. Als een dek of tunnel verplaatst wordt vind ik het altijd geweldig om te zien dat er eerst niks lag en na een weekend ineens een tunnel onder het spoor door loopt.”

VOOROORDELEN

“Ik heb nooit echt reacties gehad vanuit mijn omgeving dat ik in een ‘mannenwereld’ ging werken. Bovendien ben ik het niet eens met het vooroordeel dat het een mannenbaan of mannenwereld is. Als je tegenwoordig binnen de bouw kijkt zie je steeds meer vrouwen lopen. Persoonlijk heb ik nog nooit een nare ervaring gehad op projecten. Ik heb vrijwel alleen maar positieve reacties gehad als ik tijdens een buitendienststelling de monteurs aan het helpen ben. Het meest gekke dat ik heb meegemaakt op een project was dat ik samen met de uitvoerder naar een overleg ging om een buitendienststelling te bespreken en dat ze tegen de uitvoerder zeiden: ‘zo heb je vandaag je dochter meegenomen?’”

DE JUISTE VROUW OP DE JUISTE PLAATS

Het mag duidelijk zijn, Marloes zit op haar plek. Is er dan niks om over te klagen? “Nee, zolang ik nog zoveel plezier in mijn werk heb als nu ga ik niet nadenken over iets anders. Ik vind dit geen mannenbaan, wel moet je gevoel hebben voor techniek. Dus, mocht je nog twijfelen om als vrouw de (civiele) techniek in te gaan: doe het!

Samen met platform Vrouwen in de bouw publiceert Building Heroes de verhalen van (startende) vrouwen in de bouw en infra. Lees hier ook het verhaal van Mirthe.