Uniek Project

Hoe stoom je vijf gedateerde woontorens met 400 appartementen klaar voor de toekomst zonder ook maar íemand te verhuizen? Een vraag waar volgens freelance projectmanager Boy Schamhart maar één antwoord op is: “Dit soort projecten slagen alleen wanneer je bewoners volledig betrekt, anders is het echt onbegonnen werk.”

Constructif verbetert en verduurzaamt in opdracht van Tablis Wonen vijf 10-hoogflats in Sliedrecht. Vier dagen per week staat Schamhart als projectmanager aan het roer van deze uitdagende klus. “Alle torens worden in ongeveer anderhalf jaar tijd compleet gasloos en gaan over op stadswarmte. Daarnaast plaatsen we zonnepanelen op de daken en voorzien we alle appartementen van dubbelglas en een nieuwe cv-installatie met leidingwerk.” De torens worden zo op energetisch én onderhoudstechnisch vlak toekomstbestendig. Maar ook het uiterlijk van de gebouwen krijgt een make-over. Denk aan nieuwe deuren en een moderne entree met fris trappenhuis. “Ik hoop dat de bewoners straks weer trots zijn op waar ze wonen.”

Een dergelijk verbeter- en verduurzamingsproject heeft ontzettend veel voeten in de aarde. “Voor bouwbegrippen is anderhalf jaar kort, maar bewoners denken daar vaak anders over. Daarom is bewonersmanagement een heel belangrijk onderdeel van zo’n project.” Een videoanimatie visualiseerde het traject en de impact ervan. Daarnaast gaf de modelwoning een helder beeld van alle veranderingen binnenshuis en tijdens inloopmomenten was ruimte voor vragen. Ook ontwikkelde Constructif een speciale website met bijbehorende app. “Mensen verdrinken in informatie, dus aan ons de taak om zoveel mogelijk ongemak weg te nemen. Het blijft wel iemands thuis.”

Het project is nog in volle gang, maar Schamhart kijkt nu al tevreden terug op de eerdere projectfases. Medio december 2021, ongeveer een jaar na de aftrap, levert hij de derde flat op. “Het is een turbulente tijd. Mensen werken veel thuis en projecten lopen al snel vertraging op. En toch slaagden we erin 240 woningen te voltooien.” Zelfs de bewoners die nog aan de beurt zijn, houden de moed erin. “Alles is duidelijk en iedereen voelt zich betrokken. Dat werpt nu zijn vruchten af.”