Je kunt er niet meer om heen: de NDSM-werf in Amsterdam Noord is hot en happening. Naast hippe festivals en industrieel erfgoed biedt de NDSM-werf inmiddels ook een prachtig woongebied. Met Pontkade als summum voor integraal bouwen aan zowel koop- en huurappartementen, ruimte voor winkels, creatieve bedrijvigheid en horeca. Building Heroes sprak met Sander Gerritse, projectleider van dit spraakmakende project, over wat Pontkade zo bijzonder maakt.

Snelle start en op schema

Terwijl de tekeningen nog afgerond moesten worden, was duidelijk dat dit project afgelopen februari moest starten. Met de realisatiedatum van ‘bouwvak 2020’, moet er stevig doorgewerkt worden om de 102 koopwoningen, 150 huurwoningen, winkels, horecazaken en de parkeergarage te realiseren. Vooralsnog loopt alles op schema en dat met de uitdaging van gelijktijdigheid. Bij dit omvangrijke werk zijn verschillende deeluitvoerders actief en dat vereist een goede logistiek en afstemming van de planning. Zo moeten de drie torenkranen tegelijkertijd en over elkaar heen kunnen werken, ook als het waait. En aangezien dat het in Nederland regelmatig waait is daar een slimme oplossing bij nodig.

Een project als Pontkade in BIM uitvoeren is natuurlijk helemaal van deze tijd. De grootte van het geheel bracht een nieuwe uitdaging voor de werkvoorbereiders: dit model werd zo zwaar dat er een opslagcapaciteitsprobleem ontstond. De oplossing: extra computeropslag voor project Pontkade regelen.

Vrijheid en ondernemerschap

De grootschaligheid van het project heeft ook een toegevoegde waarde voor de werkvoorbereiders en uitvoerders. Zo werk je geheel in BIM aan de uitvoering van je eigen onderdeel. Wat supergoed op je CV staat.  Ook voor de projectleider zit er voordeel aan werken aan dit project dat uitgevoerd wordt in een zogeheten bouwcombinatie. Deze bouwcombinatie fungeert als een onderneming, organiseert zichzelf van werk- tot uitvoerderstekening en kent zijn eigen werkmethode en processen. Dat maakt van de projectleider een soort zelfstandig ondernemer.

Innovatie op veiligheid

Pontkade doet meer dan alleen de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen toepassen. Extra maatregelen maken onderdeel uit van het bouwproces. Zo is er bijvoorbeeld de zaagpas die je nodig hebt om de zaagmachine te mogen bedienen. Die je alleen krijgt als je een duidelijke zaaginstructie van een gekwalificeerde en ervaren gebruiker hebt gevolgd. Zo krijgt veiligheid alle aandacht die zij verdient.

En om het thema veiligheid top-of-mind te houden, wordt er wekelijks tijd gereserveerd voor het bespreken van veiligheidsproblemen en aandachtspunten. Iedereen neemt hier roulerend aan deel en wordt tevens gestimuleerd om eigen inbreng te doen.