Noord Zuid lijn

De Noord/Zuidlijn is een veel besproken project. Vanaf 2003 is begonnen met de ruwbouw en sindsdien is er veel gebeurd onder de grond van Amsterdam.

De metrolijn die Noord met Zuid Amsterdam verbindt, is bijna af en zal naar verwachting op 22 juli 2018 opengaan voor publiek. Maar voor het zover is moeten eerst alle testritten goed gaan. ‘Terwijl het GVB al testritten uitvoert, is de aannemer nog bezig met de afbouw,’ geeft een projectmedewerker aan.

Op de verschillende plekken waar de Noord/Zuidlijn komt, staan bouwketen en zijn bouwplaatsen gecreëerd. Zo ook tussen de Rai en de A10; een grote houten keet waar je aan de ene kant de omroepen van Station Rai hoort en aan de andere kant de auto’s voorbij ziet racen. Zonder toegangspas kom je het terrein niet op, en zelfs voor medewerkers is het niet toegestaan om overal te komen. Veiligheid staat voorop.

Midden in de stad is dat niet anders, bijvoorbeeld in de Amsterdamse Pijp. Daar was de Ferdinand Bolstraat lange tijd  (deels) geblokkeerd, wat veel hinder veroorzaakte. Maar bijna niemand die over het hobbelige voetpad liep wist dat er onder zijn voeten gebouwd en gewerkt werd met hoogstaande en nieuwe technieken. Zo werden daar de metrolijnen niet naast elkaar geplaatst, maar boven elkaar.  Want net als de huisjes in de Pijp is ook de straat smal.

Via Building Heroes hebben diverse mensen gewerkt aan de Noord/Zuidlijn. Een project dat veel uitdaging met zich meebrengt, waar veel verschillende belangen en partijen mee gemoeid zijn, maar waar iedereen hetzelfde doel heeft. Goed samenwerken is noodzakelijk. Zo ziet ook de projectmedewerker die via Building Heroes op het project werkte het. Enthousiast vertelt ze: ‘Alle neuzen dezelfde kant op krijgen, iedereen hetzelfde doel ondanks de verschillende belangen. En uiteindelijk met zoveel partijen zó ver komen is echt ontzettend vet!’