Grachtenpand

Via een klein trappetje kom je het imposante pand binnen. Een monumentaal pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Begin 2016 is begonnen om dit pand te verbouwen naar acht high end appartementen en op dit moment is de renovatie in volle gang.

De muren staan, er ligt gereedschap her en der en met de smalle doorgangen moet je uitkijken waar je loopt. De voorzijde is afgeplakt en het enige licht dat er is, komt via de open achterzijde en de gigantische lichtkoepel in het dak. Een groot gat in de vloer onder de koepel, laat zien dat zelfs vanuit het souterrain de koepel zichtbaar zal blijven.

De uitvoerder van het project zit in zijn zelf gefabriceerde bouwkeet voorin het pand. Vanuit daar heeft hij overzicht wie er in- en uitlopen en wat er op de werkvloer gebeurt. Zojuist komt een koerier zijn keet binnenstappen met een potje speciale verf, geleverd uit Engeland. De kopers hebben hier veel invloed en vrijheid. Dat blijkt wel als hij vertelt dat verschillende appartementen al een aantal keer van indeling zijn gewijzigd.

Van 2-4 kamerappartementen tot maar liefst een 11 kamer appartement worden hier gerealiseerd. Diverse specialisten lopen over de bouwplaats. Een architect die met de nieuwe bewoners de laatste inrichting van de keuken doorneemt, stukadoors, glaszetters, deel uitvoerders et cetera – iedereen werkt hier met vakliefde aan een groter geheel. Samen bouwen ze aan een pand dat aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen en ook haar monumentale uitstraling moet behouden.

Na een rondje door het mooie pand vertelt de uitvoerder dat dit een van de meest uitdagende klussen in zijn carrière is. Juist omdat verschillende partijen zoveel invloed hebben op de bouw. Goede communicatie, respect en vertrouwen zijn belangrijk om dit prachtige project tot een uniek stukje aan de gracht te maken.