LaurensEindhovenBH JpgWEB 035
LaurensEindhovenBH JpgWEB 004

Eind jaren 70 was het voormalige Rabobankkantoor één van de eerste kantoorgebouwen in de Eindhovense wijk Fellenoord. Een historisch gebouw, dat door de grijze constructie oogde als een gesloten bouwwerk. De klok die hoog boven het gebouw uit torent, vormt sindsdien een iconisch herkenningspunt voor de stad. De klok blijft, maar de rest van het gebouw ondergaat een totale metamorfose. Bouwbedrijven Jongen, partner van Building Heroes, geeft leiding aan de herontwikkeling van Fellenoord 15.

Poort naar Fellenoord

De transformatie van dit stoffige kantoorgebouw draagt bij aan het imagoherstel van het stadsdeel. Wat voorheen een buurt was die gekenmerkt werd door hoge, grijze kantoorpanden, wordt nu een uitnodigende, toegankelijke wijk met moderne bebouwing en diverse groenvoorzieningen. Vanaf het Eindhovense Centraal Station is de imposante glazen gevel van het nieuwe kantoorgebouw direct te zien. Een groot atrium vormt het centrale hart: acht meter hoog, met een indrukwekkende staalconstructie en een glazen dak van 1.140 m2. Het is een ingenieus ontwerp met een futuristisch randje, dat als een moderne magneet nieuw publiek zal aantrekken. Een poort naar Fellenoord.

Fasering als technische uitdaging

Bij een herontwikkelingsproject verlopen bouwprocessen en -faseringen anders dan anders. Terwijl bepaalde delen van het gebouw nog gesloopt worden, verzorgen schilders op andere verdiepingen de afwerking. Building Talent Laurens van der Schaft werkt via Building Heroes als werkuitvoerder en -voorbereider aan de herontwikkeling en geeft leiding aan het operationele deel van de bouw. “Dit project is een complexe bouwtechnische uitdaging. Processen die elkaar normaal logischerwijs opvolgen, lopen hier juist door elkaar heen. Dat maakt planning en routing cruciaal.” Het vergt constante oplettendheid en een strak tijdsschema. Laurens draait zijn hand er niet voor om. “Die uitdagingen maken het werk juist zo bijzonder en dynamisch.”

Nieuwe techniek in een historisch pand

Bij dit herontwikkelingsproject ontmoeten oud en nieuw elkaar – zowel letterlijk als figuurlijk. In de oude structuren van het voormalige bankgebouw worden namelijk technische hoogstandjes verwerkt. Het wordt een Smart Building, waarin met behulp van honderden lokalisatiesensoren en een intelligente data-infrastructuur gegevens worden opgeslagen om het gebouw slimmer in te kunnen richten. Gebruikersgedrag wordt inzichtelijk gemaakt, waardoor er onder andere ingezet kan worden op een efficiënter energiegebruik. Het gebouw wordt uitgerust met WKO en PV-panelen en opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Met een BREEAM Excellent duurzaamheidsniveau past het gebouw bij de toekomst. Een uitzonderlijk staaltje constructiewerk waar men trots op kan zijn.