Forum Rotterdam
Sprangers Forum

Op een plek waar iedereen jaren omheen liep, wordt nu hard gebouwd aan Forum: een transformatie en nieuwbouwproject in de binnenstad van Rotterdam. Tussen de Coolsingel, Binnewegplein, lijnbaan en de ‘koopgoot’ wordt sinds augustus 2017 hard gewerkt. De 103 nieuwe appartementen, de 34.000m2 voor kantoorruimte en de 30.000m2 voor winkels en horeca worden volgens planning in september 2019 opgeleverd.

Heden en verleden

Bijna iedereen die wel eens in Rotterdam is geweest kent het monumentale bankgebouw aan de Coolsingel wel. Dit pand wordt momenteel volledig gerenoveerd naar hoogwaardige winkelpanden en kantoorruimten. Het iconische Jungerhans – pand is in de afgelopen maanden gesloopt en hiervoor is een nieuw ontwerp gemaakt dat de kenmerken van het oude met de hedendaagse wensen combineert. Om Forum, een van de grootste projecten in Rotterdam van dit moment, te realiseren zijn veel verschillende partijen betrokken, zo ook onze partner Sprangers Bouwbedrijf.

Vakinnovaties

Via Building Heroes start Erik binnenkort als werkvoorbereider, ook werkt, Marko, een van onze Building Talents als werkvoorbereider aan het project. Hij krijgt de kans om meteen mee te bouwen aan dit geweldige project. Zijn collega’s leren hem veel bij en samen zorgen ze dat de bouw in mei 2018 start. Middenin de binnenstad van Rotterdam is dit een zeer complexe uitdaging.

Op het bouwterrein is bijna geen ruimte, de bouwkeet staat daarom binnenin het pand dat gerenoveerd wordt, de eerste hijskraan staat bovenop het oude bankgebouw en later is zelfs een tweede hijskraan op spectaculaire wijze geplaatst. Ook over de toekomstige bevoorrading van de winkels is nagedacht. Hiervoor is een innovatieve oplossing in het ontwerp opgenomen; er komt een vrachtwagenlift zodat de vrachtwagens in het pand kunnen laden en lossen. Winkels die in het pand komen zoals de grootste boekhandel van Nederland met eigen horecaconcept; Diner@Donner, Five Guys, ICI Paris XL, Primarkt en de G-Star zullen zo altijd bevoorraad kunnen worden zonder dat het omgevingsverkeer hier hinder van ondervindt.

De drukte rondom de bouwplaats is enorm, winkelend publiek, trams, auto’s, omwonenden, alles komt voorbij en het is een uitdaging om zo min mogelijk overlast te veroorzaken met de bouw. Daarom is gekozen om geen heipalen te gebruiken, maar metalen buizen die worden gevuld met beton, zo wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt. Naast innovatieve oplossingen om de buurt te ontzien is ook de communicatie met omwonende en belanghebbende erg belangrijk in deze stadse omgeving.

Samen met Sprangers Bouwbedrijf zijn we trots dat we met Building Heroes een bijdrage mogen leveren aan het nieuwe gezicht van de binnenstad, aan dit topproject.