De President Den Haag

Uniek project

Bij Building Heroes zijn wij gek op bouwplaatsen. We komen er graag. Geluid van machines en gereedschappen doet ons hart sneller kloppen, de bedrijvigheid werkt aanstekelijk, je krijgt zin om de handen uit de mouwen te steken. Maar het mooiste van alles; je ziet de verandering vorm krijgen. Zoals in Den Haag. Waar eerst een verouderd kantoorpand stond, verrijst nu een modern appartementencomplex. Building Heroes neemt een kijkje bij De President in aanbouw.

Streetview

Google streetview kan het niet bijhouden. Op de hoek van de Conradkade en de President Kennedylaan toont het een ravage van puin, maar wie er recentelijk is langsgereden, kan met geen mogelijkheid om De President heen. Het verpauperde kantorencomplex is veranderd in een moderne hoogwaardige woonlocatie, ideaal gelegen aan de rand van de internationale zone. Het naastgelegen troosteloze Verhulstplein wordt straks een intiem groen park.

“Projecten worden steeds complexer”

Bouwplaats

De opmerkelijke transformatie is in volle gang. Het is druk op de bouwplaats. Uitvoeder Roy Vliegenthart (van Heembouw) zit er bovenop. ‘157 appartementen binnen een jaar tijd, dan moet je planning strak zijn.’ Een bouwplaats laten draaien als een geoliede machine is vandaag de dag een hele uitdaging. Niet alleen het hoge tempo, ook factoren als veiligheid en duurzaamheid hebben grote invloed op de werkzaamheden.

“Projecten worden steeds complexer omdat je met veel verschillende dingen rekening moet houden. Veiligheid staat voorop, maar ook hergebruik van materiaal en duurzame toepassingen worden steeds belangrijker.” Hij somt op: “Gescheiden afvalafvoer, hele in plaats van halve vrachten bouwmateriaal vervoeren, hergebruiken van isolatiemateriaal, toepassen zonnepanelen… Al die maatregelen hebben invloed op het bouwproces.” De grootste uitdaging voor een bouwplaats is om al die processen op elkaar aan te laten sluiten en af te stemmen. En dan uiteraard ook nog met zo min mogelijk overlast voor de omgeving.

Cultureel erfgoed recyclen

Bij De President gebeurt nog iets bijzonders. Hier wordt ook cultureel erfgoed gerecycled. Aan de gevel van het oude kantoorpand bevond zich een markant kunstwerk ‘Natuur & Techniek’ van beeldend kunstenaar Harry op de Laak. Typisch voor de naoorlogse wandkunst die tijdens de wederopbouw van Nederland op veel plaatsen werd gerealiseerd. Deze kunstgevels zijn behouden gebleven en teruggeplaatst in de nieuwe gevel van De President. Zo krijgt nieuw weer hetzelfde oude en vertrouwde herkenningsteken. Roy: “Outside the box denken helpt. Er is voor alles een oplossing. Zo’n gevelstuk terug in de gevel puzzelen maakt zo’n bouwproces complexer maar zeker ook leuker.