THE HUMAN AGENDA

PETER HOLLEMAN

Wat speelt er voor jou vandaag de dag in de bouwsector?

“Als je het hebt over nu, dan heb je het over de coronacrisis. Maar laat ik het wat breder trekken. Ik heb het gevoel dat er een verandering komt in de manier waarop aannemers en bedrijven ingericht zijn en hoe de bouw omgaat met nieuwe technologieën. Dit gaat de komende jaren in een stroomversnelling komen. Neem bijvoorbeeld Katerra een Amerikaans bedrijf. Superinteressant wat daar gebeurt.”

Wat vind je daar interessant aan?

“Katerra is in 2015 opgericht en wordt een beetje gezien als een echte disrupter in de manier van werken. Zij doen alles op basis van data en standaardiseren, en hebben de complete supply chain onder controle. Ze kunnen gewoon 30% goedkoper en sneller bouwen. Inmiddels hebben ze nu 7.500 mensen in dienst en meer dan 4 miljard opgehaald.”

Gaan wij ook deze kant op?

“Dit is zeker een voorbeeld waarvan ik zou zeggen dat de bouwsector daar heen gaat. Aan de andere kant vraag ik me af of we in staat zijn om zo snel te gaan. Het is nog steeds een best traditionele wereld, maar er moeten soms dingen veranderen. Dat zie je nu ook tijdens corona. Mensen waren genoodzaakt thuis te gaan werken. Nou, toen ik begon met werken was een halve dag thuiswerken onbespreekbaar. Ik denk dat corona de veranderingen wel wat sneller kan laten verlopen.”

Welke uitdagingen voorzie jij voor de komende 5 tot 10 jaar?

“De digitalisering gaat de manier van werken flink veranderen en daarmee ook de functies binnen de sector. Ook op het gebied van duurzaamheid ligt nog een grote uitdaging. Daar moet wat veranderen. We zijn momenteel bezig met het opzetten van een circulair distributiecentrum. Dan ben je echt aan het pionieren!”

Maar de echt grote verandering moet nog gemaakt worden?

“Jazeker. Dit is al deels gebeurd. Zo zetten we geen enkel pand meer neer zonder Ledverlichting, warmtepompen of zonnepanelen. Maar de eerstvolgende stap is dat we gebouwen gaan neerzetten die een minder grote impact hebben op materiaalgebruik, oftewel: circulair bouwen. Dat is echt een grote uitdaging. Gebouwen moeten immers ook passen in de omgeving en het liefst ook spraakmakende ontwerpen zijn.”

Veranderen de functies binnen de sector hierdoor?

“Het gaat eigenlijk om de taken, niet zozeer de functies, maar die zullen zeker veranderen. Ik ben nu met een paar man bezig om te kijken of we een computer kunnen laten nadenken over bepaalde ontwerpopties. De computer rekent bijvoorbeeld duizend verschillende varianten uit en bepaalt aan de hand van de oppervlakte wat de beste optie is. Dit zou betekenen dat je geen tekenaar meer nodig hebt.”

En wat betekent dat voor professionals?

“De informatiestromen gaan anders lopen en je dagelijkse werkzaamheden worden daarmee verlegd. Ik vind die snelle verandering juist supergaaf. Je hebt met digitalisering gewoon een enorme voorsprong, want zo snel als de computer het doet, had een architect het niet gekund. Maar personeel blijft echt belangrijk, dat zie je ook in een crisis. Je moet niet klemlopen op goede mensen.”

Hoe is een bedrijf volgens jou succesvol?

“De cultuur en verbindingen van mensen binnen het bedrijf zorgen voor een goede werksfeer en uiteindelijk het succes. Het begint bij de bedrijfscultuur en tevreden werknemers.”

Heb je een voorbeeld van hoe jullie de juiste cultuur creëren?

“Bij ons begint dat bij het sollicitatietraject. We hebben een uitgebreide procedure waarin we toetsen of mensen passen binnen de cultuur. Het gaat niet alleen om de competenties, maar ook om de soft skills. Zo krijg je dat je aan de voorkant de mensen hebt die bij je kernwaarden passen. Verder faciliteren we ontwikkelgesprekken, maar ook feestjes die bijdragen aan een sterke bedrijfscultuur.”

Kun je een project noemen waar je heel trots op bent?

“Heb je even, haha? Ik heb ooit in Helmond een mooi project gemaakt waar alles samen kwam wat ik tof vind. Een leuke klant, gaaf ontwerp, mooie samenwerking, fantastisch team en een van de mooiste panden die wat mij betreft ooit is gemaakt.”

Wat maakte de samenwerking daar zo goed?

“Door echt te begrijpen wat de klant wil. Veel aandacht voor elkaar en een goede klik onderling. Er was een heel leuk samenspel van mensen in verschillende functies.”

Is de klik volgens jou bepalend voor het succes van het team?

“Zeker. Moet je voorstellen: je bent een directeur die de investering van zijn leven doet. Je neemt die beslissing gebaseerd op rationele afwegingen, maar ook gewoon op een gevoel. Dat deze mensen, deze club, het voor jou gaat regelen. Dat is wel heel spannend.”

Als je iets mag veranderen in de bouw, wat zou dat zijn?

“Ik zou heel graag willen dat de sector een beter imago krijgt. Als ik nu hoor hoe mensen of jongeren die een studiekeuze moeten maken over de bouw praten, dan vind ik dat dat beter kan.”

Hoe?

“Een van de redenen voor het imago is dat het een traditionele markt is. Als je dat met het implementeren van innovatieve technieken weet te doorbreken, dan zou dat mooi zijn.”

Peter Holleman
Hoofd Planontwikkeling bij Heembouw

Hoe zie jij de kansen voor nieuwe starters nu er corona is?

“Je ziet helaas nu al dat er jonge hoogopgeleide mensen zijn die niet meer aan een afstudeerplek of baan komen. De grote jongens nemen gewoon geen starters aan. Dat betekent dat de generatie die in 2020 de arbeidsmarkt betreedt, moeilijker aan een baan komt. Gewoon omdat er geen plek voor ze is. Ik zie het nu zo: 2020 is voor nu afgeschreven. 2021 wordt een overgangsjaar en in 2022 gaan we weer knallen met z’n allen.”

Als je pakweg 20 jaar vooruit kijkt, hoe anders denk je dat we dan werken?

“Meer fabrieksmatig bouwen met ander type materiaal – afbreekbaar of circulair. Dat we gebouwen kunnen wegzetten die weinig impact hebben op de omgeving en dat eigenlijk alles gedigitaliseerd is.”

Zou je de grondstoffen kunnen toe eigenen als je een gebouw neerzet? Dus zodra het gesloopt wordt, zijn de grondstoffen van jou.

“We zijn daar momenteel voor een aantal gebouwen al mee bezig. Zo weten we weten precies welke materialen er gebruikt zijn mocht het gebouw gesloopt gaan worden. Maar wie bepaalt of de materialen over 20 jaar nog waarde hebben? Het beste zou zijn dat je onderdelen er na 15 jaar weer uit kan halen en kan gebruiken voor bijvoorbeeld een boothuis of een school. Dat kunnen we eigenlijk nu al en zijn dit voor een aantal projecten aan het onderzoeken.”

Welke persoonlijke eigenschappen maken iemand succesvol?

“Verbindend, concreet en nieuwsgierig. Verbindend omdat je in de bouw met heel veel verschillende mensen te maken hebt. Dat gaat van een timmerman tot een onderaannemer. Concreet in de zin dat je in deze sector de dingen die je ontwerpt ook echt maakt. En nieuwsgierig, naar mensen, klanten of nieuwe technieken.

Hoe ziet een ideaal team er volgens jou uit?

“Het liefst een combinatie van allerlei verschillende mensen die je altijd op hun kwaliteiten kunt inzetten. Iemand op de inhoud, een initiator van mooie ideeën, een leidersfiguur en een creatieveling.”

Is er een bepaald type dat in de sector werkt of zie je juist diversiteit?

“Als je naar de bouwsector kijkt, zie je wel dezelfde types. Je moet resultaatgericht zijn, noem maar op. Op het gebied van creativiteit schiet het af en toe nog wat te kort. Voor mij maakt het verder niet uit wie er op welke positie zit, maar meer of iemand het kan. Hoewel ik moet zeggen dat vrouwen vaak een betere dynamiek creëren dan mannen.”

Hoe kun je creativiteit stimuleren?

“Het bedrijf moet natuurlijk de vrijheid en verantwoordelijkheid geven aan de werknemers. Er zijn nog bouwbedrijven die wat dat betreft mijlenver achterlopen. Wat prima is, die bedrijven hebben net zo goed bestaansrecht. Daarnaast is het een goede leerschool als alles volgens de regeltjes gaat. De vraag is alleen of jonge mensen het wel interessant vinden om voor zo’n partij te werken.”

Had je een bepaalde droom toen je de bouw in ging?

“Ik had – en heb – de droom om gave panden te bouwen en bepaalde doelen te bereiken. Die doelen stel je bij naarmate je ouder wordt. Toen ik begon vond ik het belangrijk om mooie dingen te maken en nu vind ik het belangrijker dat het team goed op hun plek zit en het bedrijf groeit.”

Wat wil je collega’s of starters meegeven?

“Het is goed om te beseffen wat je wel en niet kunt. Het heeft mij geholpen om zelf in te kunnen schatten waar je minder goed in bent. Als je jong bent denk je vaak dat je alles wel kunt en dat is niet altijd zo. Het gaat om de juiste balans vinden tussen je sterke en zwakke punten. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en te vragen om feedback. Zo krijg je beter inzichtelijk hoe je het maximale uit jezelf kunt halen.”

Dus kwaliteiten benutten en zwakheden erkennen.

“Juist. Het is zonde om energie te stoppen in de dingen die je niet in je hebt zitten.”

Voor Millennials lijkt dit soms toch nog lastig.

“Je ziet dit inderdaad terugkomen, hoewel ik ergens het idee heb dat het kwetsbaar opstellen om te verbeteren bij deze groep juist makkelijker gaat dan bij mensen van mijn generatie. Het ding is: we zitten ook in een sector waar dit nog niet de norm is, terwijl het heel zinvol is. Ik geloof er echt in.”

Op welke manier moedigen jullie dit aan?

“Wij kijken bijvoorbeeld naar type persoonlijkheden en op basis daarvan kunnen we zien hoe een team functioneert. Dit was 15 jaar geleden echt ondenkbaar en bij heel veel bedrijven nu nog steeds. In de veranderende markt moet je meer gaan samenwerken.”

Wordt er nu ook meer gekeken naar wat een persoon kan en waar hij of zij beter in kan worden?

“Als iemand de juiste soft skills heeft, dan is het aanleveren van hetgeen wij doen prima aan te leren – zeker met een bepaalde basisopleiding. Je moet nieuwsgierig zijn en een bepaalde denkkracht hebben. Bezit je een mooi pakket soft skills, dan krijg je die hard skills wel onder controle.”

Laatste vraag. Is het volgens jou nodig de bouw naar een hoger niveau te tillen?

“Natuurlijk streven we dat na. Innoveren en zorgen dat we samen beter worden, daar heeft iedereen baat bij. Zeker onze klant, en daar doen we het uiteindelijk voor!”