Q: Vertel Wouter, hoe ben jij in de bouw terecht gekomen?

A: “Wanneer ik vroeger buiten rondliep en om me heen keek kon ik echt genieten van de omgeving en gebouwen. De impact die de bouwsector  op de maatschappij heeft is enorm. Er worden tastbare dingen gemaakt, hoe mooi is dat? Als je zelf zo’n gebouw realiseert dan kun je er nog honderd keer langslopen en iedere keer weer trots zijn. Vanuit dit idee ben ik uiteindelijk Bouwkunde in Arnhem gaan studeren, opgevolgd met de master Innovation Management in Eindhoven. Nu ben ik alweer bijna een jaar werkzaam als Werkvoorbereider bij Wessels Zeist.”

Q: Wat maakt deze sector uniek?

A: “De cultuur, zeker vergeleken met andere sectoren, is vrij bijzonder. Dingen niet moeilijker maken dan het is, mouwen opstropen en gas erop! Dit vind ik een hele fijne mentaliteit, maar aan de andere kant maakt dit de sector ook kwetsbaar. Het gaat in mijn ogen een stukje vernieuwing tegen, met name door de manier van samenwerken en onderlinge omgang. Alhoewel we allemaal hetzelfde doel hebben, komt het nog best vaak voor dat het eigenbelang boven het gezamenlijke belang wordt gezet. Deels omdat de sector al decennia lang hetzelfde werkt, maar ook omdat er in deze mannenwereld nog weleens sprake is van haantjesgedrag.”

Q: Hoe kun je dit volgens jou verbeteren?

A: “Door op een andere manier naar samenwerkingen te kijken. Je ziet vaak dezelfde partijen terugkomen bij projecten, maar er wordt nooit een keer gedacht van: hé, we komen elkaar wel heel vaak tegen, hoe kunnen we voortaan beter en slimmer samenwerken? Voor ons huidige project werken we bijvoorbeeld samen met 20 tot 30 andere partijen. Het is dus een heel belangrijk element! Ik denk dat er met een nieuwe generatie met frisse energie en een nieuwe blik, in samenwerking met de kennis die er al in de sector is, er wel stappen gezet kunnen worden. Vaak is het toch zo dat mensen die al 30 jaar in een sector werken een behoorlijke tunnelvisie hebben.”

Q: Hoe kijk jij tegen ‘werken’ aan?

A: “Kijk, het is een noodzaak dus je kunt het maar beter leuk maken. Zelf vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk diverse dingen te doen in een zo kort mogelijke tijd, en daarnaast fouten maken zodat ik sneller leer. Het liefst grote fouten, want  die maak je meestal maar één keer. Vrijheid en verantwoordelijkheid maken het werk voor mij leuk en uitdagend. Vind je je werk niet leuk, dan moet je wat anders gaan doen. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, maar als je bijvoorbeeld een kinderwens hebt en net een huis hebt gekocht is dit vanwege de financiële verplichtingen wellicht een ander verhaal. Daarom denk ik dat het belangrijk is flexibel te blijven…”

Q: Wat wil je heel graag leren of waarop wil  je jezelf ontwikkelen?

A: Ik zou het interessant vinden om meer na te denken hoe we als sector efficiënter en beter kunnen bouwen, waardoor de marges omhoog gaan en er ruimte wordt gecreëerd om te investeren in innovaties. De bouw is nog altijd geen vetpot, waardoor investeringen soms uitblijven. Daarnaast wil ik beter leren luisteren (en dit geldt denk ik voor meerdere mensen in de bouw, haha). Vaak is de oplossing heel simpel, maar omdat we niet naar elkaar luisteren duurt het allemaal een stuk langer. Hier komt weer die haantjesmentaliteit naar boven: degene met de grootste mond komt het verst. Misschien meer vrouwen in de bouw? Die zijn volgens mij veel beter in luisteren.