Roy Vliegenthart
Roy Vliegenthart

ROY VLIEGENTHART (30) is uitvoerder bij Heembouw. Maar misschien is aanvoerder een betere term. Motiveren, anticiperen, de koppies erbij houden en het tempo opschroeven waar mogelijk, want Roy is een versneller. “Samen met onderaannemers en leveranciers zorgen voor een optimaal bouwproces en door slimme oplossingen aandragen en outside-the-box-denken de doorlooptijd verkorten. Daar doel ik op. Er is een enorm bouwtekort in Nederland, dus hoe sneller en soepeler het bouwproces loopt, hoe beter we aan de vraag kunnen voldoen.”

Grenzen verleggen

Op het project waar hij nu zit, bouwen ze 157 appartementen in een jaar tijd. “Dan moet je heel gestructureerd werken en bovenop de planning zitten. Die uitdaging vind ik mooi.” Bovendien bouwen ze 16 verdiepingen hoog, wat de bouw extra complex maakt en Roy des te enthousiaster. “Complexiteit houdt je alert en de druk erop. Steeds weer je grenzen verleggen, alleen dan kun je jezelf ontplooien.”

Bijspijkeren

Bij Heembouw krijgt hij alle ruimte daartoe. “Ik kwam hier 9 jaar geleden als broekie binnen en heb me verder kunnen ontwikkelen tot uitvoerder. Daar heb ik de nodige opleidingen en cursussen voor gevolgd. Onder andere via het OCBI Technisch Uitvoerder Bouwkunde.” Ook in praktische zaken als timemanagement, omgaan met stress en administratieve efficiëntie heeft hij zich laten bijspijkeren.

Innoveren

Naast aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, is er binnen het bedrijf veel ruimte voor vernieuwing. “Waar je bij ons erg in vrijgelaten wordt, is innovatief zijn. Als je een goed idee hebt, is er eigenlijk altijd wel een potje om zo’n innovatie te onderzoeken, uit te werken en er een kans van te maken.” Elke afdeling heeft z’n eigen innovatiecoach(es). Zij selecteren de ideeën op haalbaarheid en werken de innovatie samen met de idee-aandrager verder uit.

Kartrekker

“Innovaties ontstaan meestal als handigheidjes op de werkvloer. Met hulp van de innovatiecoaches en jaarlijkse innovatiemarkt worden medewerkers aangemoedigd die handigheidjes ook organisatie breed met collega’s te delen.” Zelf was hij de kartrekker van een digitale innovatie gericht op de eindgebruiker, HomeDNA, dat nu bij veel van hun renovatieprojecten wordt toegepast.

Groeiambities

Bij Heembouw, afgelopen jaar door CoBouw uitgeroepen tot Beste Werkgever, is hij nog steeds helemaal op z’n plek. Groeiambities heeft hij zeker, maar eerst in kennis en ervaring en dan pas in functie. “Ik vind dat je eerst je rugzak goed moet vullen voordat je een functie waar kan maken.” Digitalisering, verduurzaming en stedelijke vernieuwing, het zijn thema’s waar zijn hart sneller van gaat kloppen. “Voor wie vooruit wil en zich verder wil ontwikkelen, zijn er kansen zat.”