Building hero

De bouwkolom kent naast de befaamde ‘bouw, infra en vastgoed’ een vierde – minder prominente – pilaar: de woningcorporatie. Geheel onterecht volgens Rianne Schellevis. “Juist het menselijke aspect maakt dit stukje van de sector zo ontzettend interessant.” Daarom zet ze sinds kort als consultant en ambassadeur bij Building Heroes deze maatschappelijke niche op de kaart.

In het ongewisse over wat ze precies wilde, besloot Rianne in 2005 na haar opleiding vastgoed en makelaardij een uitzendbureau in te schakelen. Maar dat liep compleet anders dan verwacht. De vestigingsmanager bood Rianne namelijk direct een baan bij hem aan. “Zo werd ik in een klap zelf bemiddelaar. Alsof het zo moest zijn.” In rap tempo leerde ze de kneepjes van het vak én zichzelf kennen. Zo’n twaalf jaar later switchte Schellevis naar InterWork, dat zich als detacheerder met name focust op woningcorporaties. “Ineens kreeg ik een inkijkje in het reilen en zeilen bij dergelijke organisaties en dat was zo anders dan verwacht. Mijn loopbaan had er wellicht heel anders uitgezien als ik eerder wist wat woningcorporaties écht doen.” Want naast voorzien in voldoende betaalbare woningen zijn zij verantwoordelijk voor sterke en veilige buurten met goede voorzieningen. Daarnaast investeren ze volop in de toekomst van wonen, met duurzaamheid en kwaliteit als belangrijkste speerpunten.

Maar hoe vertaalt zo’n breed scala aan verantwoordelijkheden zich tot dagelijkse bezigheden? Ook op deze vraag heeft Rianne direct een antwoord. “Je moet denken aan woningonderhoud en vve-beheer maar ook grootschalige verduurzamingsprojecten. En omdat de corporaties vaak werkzaam zijn in verschillende buurten, sta je in contact met alle lagen van de samenleving. Ik verzeker je: geen dag is hetzelfde.” Maar dat is nog niet alles. Woningcorporaties gaan vandaag de dag steeds meer samenwerkingen aan met bouwers. “Zo’n ketenpartnerschap of co-creatie laat aannemers inzien dat hun werk niet alleen draait om stenen, maar juist het welzijn van de medemens.” Het is de maatschappelijke laag die dit werk volgens Rianne zo interessant maakt. Ook gaan deze voorlopers in duurzaamheid samen met de overheid vol voor innovatieve, energetische maatregelen. “Juist omdat er vaak een beperkt budget is, moeten ze slimmer werken. Dat stimuleert innovatie en resulteert in grote duurzaamheidsinvesteringen.” Het resultaat? Kwalitatieve en toekomstbestendige woningen die over 50 jaar nog steeds iemands thuis zijn.

Persoonlijke ontwikkeling staat bij woningcorporaties voorop. “Ze investeren niet alleen in woningen en huurders, ook de werknemers zijn van groot belang. Een opleiding is hier dus niet alleen een belofte, er wordt echt gehoor gegeven aan individuele toekomstplannen.” Toch kampt ook dit deel van de sector met een tekort aan (jong) talent en dat wordt nu mede door vergrijzende organisaties pijnlijk duidelijk. “Eeuwig zonde, want kennis verdwijnt een-op-een met werknemers die met pensioen gaan.” Volstrekt onnodig vindt Rianne, zolang we mensen maar bekend maken met deze niche. Als ambassadeur maakt ze zich hier dan ook hard voor. Ze is de schakel tussen professionals en woningcorporaties en laat zien dat er meer is dan enkel het speelveld met bekende bouwbedrijven. “Building Heroes gooit het over een andere boeg en zet zich met de gloednieuwe Construction University ‘Woningcorporaties’ in voor deze nog relatief onbekende speler. Een nieuwe tak waarbij we nog altijd focussen op wederkerige werkrelaties en persoonlijke dan wel professionele groei.” Ofwel, dé impuls die deze niche zo hard verdient.

Vragen aan Rianne? Mail haar op rianne@buildingheroes.nl.