Het meeste plezier haalt Nick Dijkhof uit bouwprojecten waarbij er sprake is van een teamgevoel. Als werkvoorbereider bij Van Wijnen ziet hij dat daar de toekomst van de bouw ligt. “Tegenwoordig draait het meer om communicatie en samenwerking. Menselijkheid voert de boventoon en daarbij is een teamgevoel het belangrijkste”. Ook in zijn eigen werkzaamheden laat hij dit menselijke aspect terugkomen. “Mijn doel is om alle wensen van de klant te realiseren”. Deze klantvriendelijke eigenschap, waarbij hij altijd oog heeft voor anderen, geeft hij nu als mentor van de Construction University door aan Building Talent Jelle van Os.

Oog voor het individu

Nick is nu ruim vier jaar werkzaam als werkvoorbereider bij Van Wijnen. Betrokken zijn bij het gehele proces van kleinschalige koopwoningbouwprojecten, dat motiveert hem het meest. “Vanaf het grondwerk en de funderingspalen tot aan de laatste plint ben je verantwoordelijk. Je ziet een project vanaf het begin tot het einde werkelijkheid worden”. Bij een bouwproces is de klant volgens Nick altijd koning. “Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar toch vind ik het heel belangrijk om de klant op nummer één te zetten. Een koopwoning is tenslotte één van de grootste aankopen die iemand zal doen. Het is dus ontzettend waardevol om dit volledig naar wens af te leveren”.

Menselijk contact

Precies die menselijke aandacht maakt hem een waardevolle mentor voor Building Talent Jelle. Oprechte communicatie ligt volgens hem bovendien ook ten grondslag aan de toekomst van de bouw. “Het werk bestaat tegenwoordig nog voor ongeveer twintig, dertig procent uit techniek. De rest draait om menselijk contact. Het is de kunst om de juiste mensen op de juiste plaats te laten samenwerken. Je moet ze kunnen verbinden”. Bij zijn begeleiding als mentor ziet Nick dat Building Talent Jelle deze communicatieve vaardigheden zonder problemen beheerst. “Als hij de bouwplaats opstapt, maakt hij met iedereen een praatje.” Dat creëert volgens Nick het cruciale teamgevoel. “Juist die teamspirit is voor de toekomst van de bouw zo belangrijk. We moeten efficiënt met elkaar blijven samenwerken, belangrijk is de vraag hoe je met mensen omgaat en hoe je met hen de projecten stroomlijnt. Zodra dat soepel verloopt komt voor mij de techniek pas en dat leer je volgens mij het beste van de mensen die al jaren in het vak zitten.

Samenwerken met humor

Wat de volgende stap in zijn eigen carrière gaat worden? “Hopelijk iets waarbij ik een groter team kan begeleiden. Waarbij ik vier, vijf man onder mij heb.” Niet uit hiërarchisch oogpunt, voegt hij er nadrukkelijk aan toe. Nee, puur om de verbindende factor te kunnen vormen en als team mooie projecten te realiseren. “Samenwerken met een vleugje humor, daar houd ik van”.