Sinds januari is Building Talent Laurence werkzaam als Assistent Uitvoerder bij Heijmans. Hij had zich geen betere start van zijn carrière kunnen wensen. “Beginnen op de werkvloer was voor mij het beste. Nu leer je pas écht wat er speelt en kom je er snel genoeg achter dat alles wat je leert uit studieboeken meer theoretisch dan praktisch van aard is. Voorheen zeiden ze weleens tegen me: het échte vak leer je niet uit een studieboek. Het is me inmiddels wel duidelijk dat dit een understatement is.”

Jong en ambitieus

Laurence was al op jonge leeftijd geïntrigeerd door de bouw. “Al vanaf mijn 12e weet ik dat ik in deze sector wil werken. Vanwege mijn brede interesse heb ik een brede opleiding gekozen.” Die belangstelling voor het gehele vakgebied lijkt misschien handig, maar is volgens Laurence soms ook een last. “Op de vraag welke functie ik ambieer, kan ik alleen antwoorden dat ik nagenoeg alles interessant vind wat met het bouwproces te maken heeft. Ik zet deze brede interesse nu in om mijn doel te verwezenlijken: het daadwerkelijke bouwproces begrijpen. Daarnaast wil ik al in een vroegtijdig stadium meedenken met de opdrachtgever en tegelijkertijd denken vanuit de rol van de eindgebruiker. Ik wil leren om een optimaal gebouw te ontwikkelen, met als doel om waarde toe te voegen in het gehele productieproces, tot aan de uiteindelijke leefomgeving.”

Het traineeship als een warm bad

Een ambitieus talent dus, zoveel is duidelijk. Geen wonder dat hij deelneemt aan de Construction University. Dit traineeship was voor Laurence de ideale stap. “In dit driejarige programma krijg ik de kans om drie verschillende bedrijfsmilieus, projecten en collega’s te leren kennen. Dit wordt aangevuld met maandelijkse trainingen en begeleiding door professionals die ervaring hebben in hun vakgebied. Het leukste is misschien nog wel dat je dit doet met een groep van gelijkgestemden, met wie je kennis en ervaringen kunt uitwisselen en van wie je veel kunt leren.” Het is voor hem de ultieme manier om erachter te komen welke functie bij hem past. “Het voelde direct aan als een warm bad. Ik had me geen betere eerste baan kunnen wensen!”

Een hardwerkende, kritische bouwheld

Wat hem een bouwheld maakt? Daarop geeft hij een bescheiden antwoord. “Hoe omschrijf je een bouwtalent? Ik vind het lastig om zoiets over jezelf te zeggen… maar voor mij is een bouwheld iemand die hard wil werken, openstaat voor veranderingen, sociaal goed onderlegd is, snel en flexibel inspeelt op hetgeen dat hem gevraagd wordt en zich kwetsbaar durft op te stellen. Ik doe er alles aan om deze eigenschappen te beheersen.” Wij twijfelen er niet aan: een bouwheld is Laurence zeker. Eén die gekenmerkt wordt door een kritische, vooruitdenkende blik. Hij heeft dan ook een heldere boodschap voor the next generation Building Talents. “Neem nooit zomaar iets over en blijf jezelf de vraag stellen of het efficiënter of beter zou kunnen. In het verleden behaalde resultaten bieden géén garantie voor de toekomst.”