Q: Hoe houd jij je medewerkers gemotiveerd in deze periode?

A: Omdat het perspectief in de bouwsector op het moment positief is, blijven ook wij en de medewerkers optimistisch. Het is een opluchting dat iedereen door kán en dat de lockdown geen directe invloed heeft op het werk. Dat geeft vertrouwen en kracht. Daarnaast maak ik de situatie bespreekbaar en communiceer transparant over eventuele ontwikkelingen. Zo was er laatst een medewerker die twee weken thuis ging werken, omdat een familielid vermoedelijk corona had. Daar blijven we naar de rest van het team altijd eerlijk en duidelijk over. Bij ons is volledig thuiswerken niet de norm geworden. De bouw gaat door en daarom hebben wij het kantoor ook opengehouden. We hebben de bezetting wel omlaag gebracht zodat we meer afstand kunnen bewaren, maar op die manier dragen we geen dubbele boodschap uit naar het team.

Q: Als je iets mag veranderen in de sector of in de manier van werken, wat is dat?

A: Ik denk meer industrieel bouwen. Op termijn gaat dat absoluut voordelen opleveren, bijvoorbeeld op het gebied van snelheid en kwaliteit. Er wordt hier nu al deels op ingezet, maar het zou kunnen dat de coronacrisis dit proces gaat versnellen. Of dat daadwerkelijk zo is, is volledig afhankelijk van hoe de marktomstandigheden zich ontwikkelen en of het weerslag gaat krijgen op de economische groei. En dat blijft koffiedik kijken.

Q: Wat leert de bouwsector volgens jou van deze tijd?

A: De manier van werken in de bouw is niet veel veranderd. Natuurlijk houdt iedereen zich aan de richtlijnen van het RIVM en dragen zij hesjes met ‘houd 1,5m afstand’, maar het werk loopt door. Aan de andere kant komen we op kantoor tot de conclusie dat thuiswerken voor bepaalde functies geen enkele belemmering hoeft te zijn. Veel bedrijven keken daar voorheen angstig tegenaan en zien nu dat het best meevalt. Uiteraard heeft werken op kantoor nog steeds veel pluspunten (dubbele schermen, bepaalde computerprogramma’s, menselijk contact), maar thuiswerken lost ook weer andere problemen op. Ik verwacht dat dit besef wel een zekere beweging in gang heeft gebracht.

Q: Waar word jij gelukkig van?

A: Met een leuke groep mensen succesvolle projecten realiseren! De bouw is over het algemeen een nuchtere tak en ik kan die no-nonsense mentaliteit enorm waarderen. We passen ons aan en gaan weer door. En ik zeg altijd maar zo: met een lach en een goede sfeer bereik je uiteindelijk veel meer. Met dat motto komen wij de week wel door.