Building hero

Een groene motivator in zijn puurste vorm. Dat is Jelle van der Neut. Een luisterend oor, een helpende hand maar vooral iemand waar je op kunt bouwen. Zijn mensgerichte persoonlijkheid is precies waarom de bouw hem op zijn lijf geschreven is. “Juist de sociale raakvlakken van deze sector zijn zo interessant. Gebouwen zijn er altijd en ze voegen betekenis toe. Dat is zo tof.”

Als ingenieur verliet Van der Neut zo’n 10 jaar geleden de Technische Universiteit in Delft. Maar op de banenmarkt liep het op dat moment niet echt storm. “Er was toendertijd weinig werk en met veel vluchtige baantjes kon ik moeilijk landen.” Na een avontuur als zelfstandige kwam Jelle als teamcoördinator in de logistiek terecht, waarna hij de stap maakte naar installatiebeheer. “Na van veel verschillende functies te hebben geproefd kwam ik tot de conclusie dat mijn hart toch echt sneller gaat kloppen van de bouw.”

Een omweg met resultaat. Want naast hard skills heeft Jelle zo ook zijn soft skills verder kunnen ontwikkelen. Deze combinatie vormt nu een solide basis waar hij in zijn huidige functie als werkvoorbereider bij Visser & Smit Bouw, een onderneming van VolkerWessels, van profiteert. Maar ook zijn opleiding komt dagelijks van pas, want kennis over bijvoorbeeld krachten en bouwfysica is bij de voorbereiding van vaak specifieke projecten geen overbodige luxe. “Ik begrijp nog beter hoe dingen in elkaar zitten en dus waarom het mis kan gaan. Dat is erg waardevol.” Los van alle vaardigheden is het de bedrijfscultuur waardoor hij zo goed past bij Visser & Smit Bouw. “Voorop staat toch wel de plezierige werksfeer. Daarnaast word je dagelijks uit je comfort zone getrokken en zet iedereen je aan het denken. Van directe collega’s tot leidinggevenden. Je bent eigenlijk constant met mensen bezig en dat geeft mij een goed gevoel.”

Juist doordat Jelle in direct contact staat met de opdrachtgever, komt zijn bijzondere combinatie aan hard en soft skills nog beter tot uiting. “Aan de achterkant kan ik meekomen op technisch niveau waar ik aan de voorkant hele andere belangen bespreekbaar kan maken.” Op deze manier kan hij écht impact maken. “Ik ben niet snel trots, maar samen met je team zet je wel wat neer en dat geeft voldoening.” En dit maakt voor hem het cirkeltje weer rond. Jelle is er namelijk ervan overtuigd dat alles uiteindelijk neerkomt op goede samenwerking waarin elkaar motiveren de boventoon voert. “Mijn ervaring leert dat mensen zo nog beter presteren. Daarom vind ik het belangrijk om actief te investeren in collega’s.”

Dit artikel is in samenwerking met BouwTotaal tot stand gekomen. Bekijk alle bouwheld verhalen op BouwTotaal site hier