Onze Bouwhelden | Janneke van IJsselsteyn

Janneke van IJsselsteyn

Stilzitten? Nee, dank je. Janneke van IJsselsteyn lost veel liever problemen op. Haar analytisch vermogen en kritische blik komen dan ook goed van pas in haar rol als uitvoerder bij Trebbe Bouw B.V. Maar naast een echte aanpakker, is ze een dromer. Een dromer die aan de voet staat van grote maatschappelijke vraagstukken. Want hoe los je de woningnood op en waarom zijn vrouwen in de bouw voor sommigen toch nog steeds een lachertje?

Ontwikkeling op één

Als multi-company trainee bij Building Heroes werkt Janneke in drie jaar voor drie verschillende bedrijven in – als je wil – drie verschillende functies. “Het idee hierachter is dat je kunt proeven van de arbeidsmarkt. Bij elk bedrijf ben je een jaar in dienst en draai je volledig mee. Zo kun je voor jezelf kijken wat je leuk vindt en meteen ervaring opdoen.” Ze trapt haar carrière af bij Trebbe Bouw B.V. waar ze als uitvoerder de touwtjes in handen heeft op de bouwplaats. “Je staat in contact met alle partijen die betrokken zijn bij een project. Ik regel dat alles op tijd start, correct wordt uitgevoerd en volgens planning verloopt. Superbreed maar helemaal mijn ding.” Vanuit de Construction University krijg je niet alleen de kans om een kijkje te nemen in de keuken van de grootste bouwbedrijven van Nederland, ook aan hard- en soft skills wordt gewerkt. “Vooral mijn soft skills vind ik fijn om verder te ontwikkelen. Op de werkvloer merk je namelijk pas hoe vaak je hier gebruik van maakt.”

Grootse dromen

Waar Van IJsselsteyn uiteindelijk gaat werken is nog een groot vraagteken. Maar wat ze zeker weet, is dat ontwikkeling een belangrijke pijler is tijdens haar zoektocht. “Naast vakinhoudelijke groei moet mijn toekomstige werkgever horizontaal georiënteerd zijn. Hiërarchie vind ik niks, je moet ook gewoon goed en direct contact hebben met de directie.” Maar misschien wel het belangrijkste punt dat Janneke noemt is maatschappelijke betrokkenheid. In de breedste zin van het woord. “Denk aan het woningtekort. Bedrijven die de mogelijkheid hebben, moeten hierop inspelen.” Hoe? Door betaalbare woningen te bouwen voor doelgroepen die het het hardste nodig hebben. “Ook ik maak me als starter zorgen of er straks wel genoeg huizen zijn.”

Bouwen met vrouwen

In deze ogenschijnlijke mannenwereld vallen vrouwen nog steeds op. “Je wordt niet serieus genomen of krijgt er een opmerking over.” En daar stoort Janneke zich aan, zeker gezien steeds meer vrouwelijke studenten de bouwsector kiezen en ook bestuurlijke functies vaker door vrouwen worden bekleed. “Deze ontwikkelingen zijn positief, maar de maatschappelijke bewustwording kan echt nog veel beter.” En dat begint volgens haar al bij stereotyperende beelden van mannen op de bouwplaats of in de bouwmarkt, iets wat op tv nog geregeld langskomt. “Het gaat eigenlijk gewoon over onderling respect sectorbreed en mensen in hun waarde laten. Dat is de enige manier om tot een mooi eindresultaat te komen.”

Dit artikel is in samenwerking met BouwTotaal tot stand gekomen. Bekijk alle bouwheld verhalen op BouwTotaal site hier