Esmée is gedreven om als Campus Recruiter bij Building Heroes verandering te brengen in het heersende imago van recruitment. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn echt niet alle recruiters enkel gericht op het vervullen van zoveel mogelijk vacatures per dag. Integendeel: Esmée levert juist menselijk maatwerk. Dat betekent in de eerste plaats dat ze in gesprek gaat met studenten en starters. “LinkedIn gebruik ik alleen om te netwerken – niet om massaal berichten te sturen naar potentiële kandidaten. Dat voelt voor mij veel te onpersoonlijk.”

De bouw naar een hoger niveau

Na haar studie Marketing & Communicatie werd ze zelf op een persoonlijke en leuke manier benaderd door een recruiter. “Zij gaf aan dat ze eerst met mij in gesprek wilde gaan en dan pas uitspraak kon doen over of er een functie beschikbaar was die daadwerkelijk bij mij paste. Dat klinkt simpel, maar die benadering was heel onderscheidend en voelde direct prettig. Via haar ben ik bij Building Heroes terechtgekomen!” Wat trok Esmée aan in Building Heroes? “Het werd me al snel duidelijk dat dit geen standaard bemiddelingsbureau is. Natuurlijk, we bemiddelen wel, maar daar gaat heel veel persoonlijke aandacht aan vooraf. Voor ons staat de ontwikkeling van kandidaten en werknemers op nummer één. Vanuit die persoonlijke, vernieuwende benadering willen we een meerwaarde creëren voor de markt.”

Meerwaarde creëren

Wat houdt de functie als Campus Recruiter in voor Esmée? “In deze rol ben ik op zoek naar talenten die samen met ons en onze opdrachtgevers de bouw naar een hoger niveau willen tillen. Daarvoor hebben mijn collega en ik dagelijks contact met studenten aan diverse hogescholen, universiteiten en studieverenigingen.” Waarde toevoegen voor studenten en starters staat daarbij centraal. Dat begint met het delen van kennis. “We geven gastcolleges en competentietrainingen. Daar hebben we het over de uitdagingen in de markt, zoals het belang van ontwikkeling van soft-skills in de bouwsector. Het mooiste is natuurlijk als studenten getriggerd worden door onze werkwijze en uiteindelijk zelf contact opnemen met Building Heroes. Allereerst zijn we benieuwd naar de persoonlijke drijfveren van deze kandidaten. Als blijkt dat hun ambities bijvoorbeeld niet aansluiten bij de Construction University, kijken we of een andere werkplek binnen de bouw, infra of vastgoed beter bij hen past.”

Vernieuwende, persoonlijke recruitment

Esmée staat duidelijk voor een people driven approach. Die oprechte betrokkenheid is nodig om in kaart te brengen wat de doelgroep drijft: ze zijn bijna afgestudeerd en weten vaak niet welke richting ze op willen in hun werk. Esmée kan zich daar goed mee identificeren. “Voordat ik bij Building Heroes begon, had ik ook geen enkel idee.” Ze heeft nu een helder doel voor ogen. “Ik wil laten zien dat recruitment écht niet onpersoonlijk hoeft te zijn. Het gaat alleen om de manier van benaderen. En hier krijg ik de ruimte om het te doen op een manier die goed voelt.”

In gesprek met kandidaten

Volgens Esmée zijn er bepaalde ontwikkelingen gaande binnen de recruitment in de bouw, infra en vastgoed. “Er werken echte cowboys op de arbeidsmarkt: recruiters die denken vanuit ‘pakken wat ik pakken kan’. Dat zorgt voor een soort storm aan onpersoonlijke berichten op LinkedIn. Op basis van een LinkedIn-profiel weet je helemaal niet wat iemand onderscheidt en wat bij hem of haar past. Daarvoor heb je een gesprek nodig, misschien wel meerdere gesprekken. Wij gaan in gesprek met kandidaten en studenten om vervolgens te bepalen welke organisatie, bedrijfscultuur en functie bij hen past. Om de juiste match te maken is het tenslotte van belang om te weten wat hun ambities zijn en wat hen dagelijks drijft. Ik merk echt dat de mens centraal staat bij Building Heroes. Zij maken tenslotte het verschil.”