Als hoofd tendermanagement en contractzaken houdt Daan van Schijndel zich bezig met de voorbereiding en begeleiding van complexe projecten. Daan werkt al ruim twintig jaar in de bouwsector, een periode waarin hij zich vooral heeft gericht op duurzaamheid en strategieontwikkeling. Bij zijn huidige werkgever, Krinkels, werkt hij aan tenders van uiteenlopende projecten en opdrachtgevers. Van integraal onderhoud van Rijkswegen en Provinciale gebieden tot aan de herinrichting van winkelcentra. “Ik houd me continu bezig met de vraag of een project slimmer kan. De dynamiek die ontstaat als we met nieuwe complexe projecten bezig zijn, vind ik het meest intrigerend.” Daan is even stil en voegt er dan lachend aan toe: “Als het in rustiger vaarwater komt vind ik het al snel wat minder interessant”. Door zijn jarenlange ervaring weet hij zijn cognitieve vaardigheden goed te combineren met sociale skills. Waardevolle kennis, die hij nu als mentor bij Construction University overdraagt aan Building Talents.

Een ijzersterk imago

Twintig jaar in dezelfde sector – dan zie je de ontwikkelingen voor je neus gebeuren. “Door de huidige schaarste op de arbeidsmarkt is het als bouworganisatie met name van belang om je imago goed te laten kloppen. Zelf richten we ons veel op duurzaamheid en slimmer werken met IT-systemen.” Thema’s die voor hem voor de toekomst van de bouw onmisbaar zijn. “Het werk lijkt bovendien ook te verschuiven van traditioneel uitvoerend naar in toenemende mate ook het management ervan. Vroeger waren alle werkzaamheden verdeeld. Nu wordt het werk wat breder. Zo neemt bijvoorbeeld de hoeveelheid datamanagement toe. En dat is mooi, want zo wordt het werk ook wat meer ‘sexy’ voor de huidige schoolverlaters”.

Relevante data en sociale skills

Zelf vindt Daan die ontwikkeling ook erg interessant. “Het wordt wat meer sophisticated, we werken meer vanuit Internet of Things. We kunnen connecties maken waardoor we relevante data krijgen, waar we vervolgens onze processen en plannen mee optimaliseren.” Slimmere processen aan de achterkant van een project dus. Maar hoe zit het aan de voorkant? “Daar is het nog steeds een belangrijke vraag hoe mensen in het werk zitten. Hoe kun je een optimaal team neerzetten?”. Voor een sterk, optimaal team zijn zowel praktische als sociale skills nodig. Als mentor probeert Daan de Building Talents hierop aan te sturen. “Binnen onze organisatie zoeken we een plek waar hun potentieel goed benut kan worden. Als ze aan de slag gaan, starten ze vaak met het schrijven van een plan. Als ze vervolgens naar een vestiging toe moeten om hen daar te overtuigen, leren ze om assertiviteit te ontwikkelen. Dit soort skills leer je alleen te beheersen door er in de praktijk mee aan de slag te gaan – maar het zijn heel belangrijke vaardigheden.”

Complexe opdrachten

Het praktische en sociale aspect is volgens Daan dus onmisbaar. “Vandaag de dag gaat het meer om overall vaardigheden dan om droge skills. Een stukje organiserend vermogen is daarin onmisbaar”. “De complexiteit van contracten vind ik erg interessant. Dan zit er een uitdaging in hoe je samenwerkt met verschillende groepen en met andere aannemers. Hoe complexer, hoe beter”.