Barry Zwaan Bouwheld
Gespen Bouwdetail

Barry (34) Consultant en een rasechte Amsterdammer met een bouwkundige achtergrond. Trots dat hij echt iets kan betekenen voor de bouwprofessionals en opdrachtgevers in en rondom Amsterdam. ‘Ik werk in een mooi bedrijf met een vooruitstrevende visie om de bouw naar een hoger level te tillen. Ik ben echt bezig met posities die van waarde zijn voor de ontwikkeling van zowel professionals als opdrachtgevers.’ Hij is trots dat hij hieraan bijdraagt en bijvoorbeeld studenten zo laat zien welk toekomstperspectief er is, en daarnaast er ook voor zorgt dat senior professionals zich blijven ontwikkelen in de markt en niet blijven stilstaan.

Dat Building Heroes inspeelt op de toekomst blijkt uit het opzetten van de Construction University. Een multi company ontwikkelingsplan om young professionals beter te laten aansluiten bij de markt: ‘We moeten inspelen op de markt. Wat gebeurt er met de functies? Een Werkvoorbereider moet tegenwoordig bijvoorbeeld verstand hebben van BIM. Wij moeten daar op inspelen en hier opleidingen in aanbieden.’ Hij lacht, denkt even na en gaat dan door. Zijn visie op de toekomst is helder: ‘De bouw gaat nog meer digitaliseren en robotiseren. Dit heeft tot gevolg dat er meer programmeurs en modelleurs nodig zijn. Er zullen meer machines komen op de bouwplaats.’ Dat het personeel dan verdwijnt wil hij niet zeggen. ‘Er komt wel een ander type professional, meer een IT-er die ook verstand heeft van de bouw. Er zijn nu al ontwikkelingen gaande waarbij Microsoft Hololens wordt geïntegreerd in de bouw. Virtueel bouwen wordt de norm.’

Persoonlijke interesse

Niet alleen vanuit zijn vak, maar ook vanuit zijn persoonlijke interesse voor bouw en techniek vindt hij het belangrijk om op de hoogte te zijn van de veranderingen in de branche. ‘Ik houd mij van jongs af aan al bezig met techniek en vernieuwingen. In mijn vrije tijd houd ik me bijvoorbeeld graag bezig met Cryptocurrency. En voordat mijn carrière in de bouw begon, zo’n 14 jaar geleden, heb ik ook een tijdje als ICT’er gewerkt. Dat is natuurlijk ook een heel dynamische wereld, waar continue wordt vernieuwd.

‘Naast dat het dus mijn persoonlijke interesse is, vind ik ook dat je voor de professionals en opdrachtgevers op de hoogte moet zijn. Ik blijf in gesprek met de opdrachtgevers, toon oprechte interesse, weet wat ze beweegt, vraag hoe zij de toekomst zien en hoe ze zich willen ontwikkelen.’ Met het tonen van interesse, respect en vakkennis weet Barry makkelijk te schakelen tussen professional en opdrachtgever. Hierdoor levert hij menselijk maatwerk zodat professional én opdrachtgever verder komt.