Onze Bouwhelden | Annefleur Buisman

Annefleur Buisman

Annefleur Buisman

In september is Annefleur Buisman begonnen bij IBB Kondor en nu al staat ze te boek als een ‘olifant in een porseleinkast’. Buisman vindt het namelijk tijd voor verandering. En daaraan wil ze, als vrouw die weet waarover ze praat, graag bijdragen. “Ik wil helpen om het ouderwetse hiërarchische stelsel in de bouw te veranderen: echt gelijkwaardig samenwerken aan hetzelfde doel.”

Buisman noemt zichzelf een ‘apart geval’, omdat ze de stap heeft gemaakt van de architectuur naar de aannemerij. Bij IBB Konder krijgt Buisman de kans om die vernieuwing door te voeren. “Weet je wat tof is? Ik krijg ruimte en vertrouwen. Zo ben ik in een geheel nieuw team gestart dat SHARE heet. We maken snelle ontwikkelingen door, die bij de andere projecten niet te zien zijn. Ik heb het gevoel dat we met ons projectteam SHARE in positieve zin verandering brengen. Er wordt in elk geval over ons gesproken als een frisse wind die laat zien dat het anders kan.”

Hoe denk jij de bouwwereld te gaan veranderen?
“Ik denk als de samenwerking binnen de bouwsector meer gestimuleerd wordt, er meer bereikt wordt en ook sneller. De bouw verandert: technologie gaat sneller dan we aankunnen, er is een schaarste aan vaklieden. Dus er moet gekeken worden naar oplossingen. Door er samen over na te denken, samen te werken, open, eerlijk en transparant kom je denk ik een heel eind. Ieder heeft zijn eigen expertise en als je die verschillende expertises samenbrengt en kijkt hoe we samen slimmer kunnen bouwen komen we heel ver. Ik merk wel dat bouwbedrijven zich graag vasthouden aan het oude en vertrouwde. Verandering gaat niet vanzelf, is soms zelfs eng. Ik denk zelf dat het niet zwart of wit is, maar grijs. En juist in dat grijs is veel te winnen.”

*Annefleur is samen met 35 andere jonge bouwtalenten opgenomen in de Cobouw: ’36 talenten onder de 36 jaar’. Bekijk hier de andere talenten.