RUTH LANGEMEIJER

BUILDING HERO

Als je je gevoelens uit ben je een softie? Houd toch op! Ruth Langemeijer (47) heeft genoeg van alle mannen met een muur om zich heen. Ze geeft zelf mensgericht leiding: hard op de zaak maar zacht op de mens. Een aanpak die volgens haar de norm moet zijn. Ze startte op haar 21e als bouwopzichter bij de gemeente, ging daarna aan de slag als assistent uitvoerder en leidinggevende en is nu zo’n acht jaar zzp’er. Makkelijk heeft ze het zichzelf niet gemaakt, maar dat maakt het voor Ruth des te interessanter.

Menselijkheid Voorop

Ruth is een echte doener en een tikkeltje eigenwijs. Zelf bepalen op welke klussen ze werkt past dus helemaal in haar straatje. Momenteel werkt ze als Uitvoerder bij Van Wijnen op het project Oostenburg Blok 7. “De start ging hier zeker niet van z’n leien dakje. Als vrouw werk je je driemaal een slag in de rondte om collega’s te laten geloven dat je het kan.” Ruth heeft haar op de tanden, maar stelt zich ook kwetsbaar en open op. Achter al die zogenoemde handjes zitten gewoon mensen. Spoiler: mannen zijn niet van staal. “Bij mij krijgt niemand een draai om de oren. Ik ga het gesprek aan, vraag wat er speelt en ga op zoek naar manieren om het werk leuk te houden. Gewoon interesse tonen.” Nu ben je tussen alle mannen bijna beter af als gevoelloze bikkel. “Vind je het gek dat er zo weinig vrouwen in de bouw werken?”

“Doeners zijn hard nodig”

Terug naar de basis

“Ik heb moeite met de wildgroei aan opleidingen.” Ruth vindt het zorgwekkend dat het onderwijssysteem niet faciliterend werkt en detacheerders de rol van opleider op zich nemen. “We moeten krachten bundelen en focussen op basisopleidingen.” De LTS is verdwenen, de MTS zo goed als. Vakopleidingen gaan verloren en daarmee ook de mensen in de bouw. “Doeners zijn hard nodig. Als er geen basisopleiding is, erken je eigenlijk dat het geen vak is.” Uiteindelijk is het toch een ambacht. Want volgens Ruth staan er – zelfs als je prefab bouwt – straks echt geen robots in de fabrieken. Ze pleitte altijd voor meer vrouwen in de bouw, nu is dat: meer mensen. Dat begint bij goed onderwijs, en laat starters eens proeven bij meerdere bedrijven. Rouleren en ervaren is key. “Een oproep aan alle jonge vrouwen die twijfelen: bel me en kom kijken. Dan zie je hoe fantastisch het is.”

Met mensen, voor mensen

Geen robots dus, maar mensen. “In de bouw draait het allemaal om communicatie. De traditionele techneut die technisch denkt? Dat is passé.” We moeten samenwerken en ook buitenlandse arbeidskrachten omarmen. “Als uitvoerder moet je minimaal Engels, een beetje Duits en natuurlijk Nederlands spreken. Dan kun je goed met iedereen.” Over de taakverdeling en inrichting van functies is Ruth nog niet uitgesproken. We denken te veel in hokjes van calculator, werkvoorbereider en uitvoerder. Terwijl er veel functies te bedenken zijn die heel waardevol zijn. “Neem iemand die als rechterhand van de uitvoerder meldingen administreert en rapportages maakt op de bouwplaats. Of een handyman die de keet om 6:15 opent en alles klaarzet.” Dan hebben uitvoerders weer ruimte om te doen waar ze goed in zijn en blij van worden. “Het vak is namelijk prachtig!”