Lennart Jongerius

BUILDING HERO

Ontwikkelen is voor Lennart Jongerius (26) topprioriteit. Zowel persoonlijk maar ook op professioneel vlak. Vorig jaar startte hij zijn Building Heroes-avontuur als talentmanager en schetste een ambitieuze HR-toekomst voor zichzelf. Nu, twaalf maanden én flink wat stappen verder, vroegen we hem opnieuw het hemd van het lijf.

AANDACHT VOOR het individu

Vers uit de schoolbanken stortte Jongerius zich op zijn talentmanagementtaken. Als aanspreekpunt voor klant en kandidaat ná een plaatsing, zorgt hij ervoor dat de samenwerking tussen alle partijen goed verloopt. Een functie die je niet overal tegenkomt. “Je moet begrijpen dat Building Heroes geen traditionele detacheerder is. Als de consultant zijn taak heeft volbracht, is het mijn beurt om de vinger aan de pols te houden.” Mensen zijn geen nummer, daarom focust Lennart zich op het individu en past hier ook zijn werkwijze op aan. “Door goed te luisteren naar iemands achtergrondverhaal en eventuele pijnpunten, kunnen we snel schakelen wanneer het even niet zo lekker loopt.” Maar dat niet alleen. Lennart begrijpt als geen ander dat elke professional een andere aanpak behoeft. “Voor starters is alles nieuw en spannend terwijl een medior of senior – uitzonderingen daargelaten – vaak al weet wat er komen gaat. Met dat in gedachte probeer ik iedereen de gepaste hoeveelheid aandacht en sturing te geven.”

“Samen is het sleutelwoord”

Harde lessen

Lennart brengt mensen in beweging. Hij heeft engelengeduld, staat nauw in contact met mensen en bouwt aan sterke persoonlijke relaties. “Samen is het sleutelwoord en juist de kleinste dingen zorgen ervoor dat iemand zich gewaardeerd voelt. Zo stuur ik bij belangrijke life-events altijd een kaartje met een leuke boodschap.” Toch kan zijn functie naast alle toffe dingen, ook hectisch en confronterend zijn. “Ik werk met mensen en dat gaat over het algemeen gepaard met emoties. Zo is het bij verzuim soms lastig om iemand te motiveren om weer aan het werk te gaan.” Dergelijke weerstand onder professionals resulteerde bij Jongerius in de nodige zelfreflectie. Want ondanks zijn inzet en goede bedoelingen, lukte het niet altijd om professionals te prikkelen. “Op zulke momenten ga je reflecteren of je het wel goed doet. Maar met mijn werkervaring groeide ook het besef dat er vaak veel meer speelt dan je in eerste instantie denkt.” Deze inzichten maken Lennart elke dag een beetje beter in wat ‘ie doet.

Honger naar meer

Van gesprekstechnieken tot operatieve vaardigheden, in enkele maanden maakte Lennart zijn functie helemaal eigen. “Hoewel mijn werk veel diversiteit biedt, was ik op zoek naar meer. En Building Heroes zou Building Heroes niet zijn als ze daar geen gehoor aan gaven.” In februari opende de komst van Maaike Arns als Lead HR, Marketing & Communicatie ook voor Jongerius deuren. “Zo’n kans kon ik gewoon niet laten schieten! Ik heb meteen aan de bel getrokken en van het een kwam het ander.” Met een solide basis in talentmanagement vervult hij nu een zogeheten ‘combifunctie’ met meer verbreding en diversiteit in z’n werkzaamheden. “Groeimogelijkheden als deze houden me gemotiveerd en door de afwisseling blijft m’n werk interessant.” Ondanks recente ontwikkelingen kijkt Lennart altijd vooruit. Zo onderzoekt hij opleidingsmogelijkheden binnen de strategische HR of arbeid- en organisatiepsychologie. “De eerste stap is gezet en nu is het zien waar dit me brengt.” De ambitie om door te groeien binnen Building Heroes? Die staat nog steeds!