Guus de Laet

BUILDING HERO

In 2021 stortte strategisch spelletjesfanaat en regelneef Guus de Laet (24) zich in het multi-company traineeship van de Construction University. In drie jaar proeft hij van verschillende functies, ieder jaar bij een ander bedrijf. Guus trapt af als werkvoorbereider bij Nederlands en Belgisch’ grootste in betonbouw: Willy Naessens.

Nooit Uitgeleerd

Werken in de bouwsector was voor Guus geen vooropgezet plan. “Ik doe eigenlijk altijd wat ik het leukste vind. En met meer aanleg voor techniek dan geschiedenis was m’n profielkeuze makkelijk.” Enkele jaren later rondde hij zijn studie bouwkunde succesvol af en moest ‘ie kiezen: werken of doorleren. Zijn nieuwsgierige aanleg gaf de doorslag en leidde hem naar het ontwikkelprogramma bij Building Heroes. “Natuurlijk leer je ook wanneer je werkt, maar dat weegt niet op tegen de soft en hard skills die ik naast m’n werk ontwikkel.” Guus is tot dusver positief, maar hij beseft zeker dat zo’n traject niet voor iedereen is weggelegd. “Je moet snel schakelen en wordt constant geprikkeld. Houd je niet van afwisseling, dan is dit niet jouw roeping.”

“Kijken wat echt bij me past”

Onbeperkt ontwikkelen

Guus benut de mogelijkheden van het traineeship volop, ook al lijkt werkvoorbereiding hem op het lijf geschreven. “Dit is de uitgelezen kans om te kijken wat echt bij me past. Dan is het toch zonde om drie jaar lang dezelfde functie te vervullen?” Gelukkig staat hij er met de Construction University niet alleen voor. “Je hoeft maar een gil te geven en iemand staat klaar om je te helpen, dat is echt superfijn. Toen ik me bij Building Heroes aansloot kreeg ik zelfs van de directeur een lunchuitnodiging. Dat vond ik zo tof.” Buiten dat zit ook het programma volgens Guus slim in elkaar. “Drie jaar lang ben je met dezelfde mensen, dus je bouwt een sterke band op. Ook zorgt een vaste trainer ervoor dat je tijdens trainingen jezelf kunt zijn.” De praktijk leert: een vertrouwde plek en bekende gezichten staan garant voor een betere ontwikkeling.

Hoe groter, hoe beter

Kennis uit meerdere sectoren maakt je positie in de arbeidsmarkt alleen maar sterker, daar is Guus van overtuigd. Daarom maakt hij volgend jaar als eerste Building Talent graag een uitstapje naar de infra. “Een functie in bijvoorbeeld de logistiek lijkt me heel interessant; om daarin te zoeken naar de meest efficiënte werkwijze voor grote projecten. Zo blijf ik me erover verbazen dat verschillende ontwikkelaars in hetzelfde gebied vaak nog een eigen toegangscontrole gebruiken. Waarom is er geen universele?” Van complexe vraagstukken tot buitenlandambities, deze grensverlegger deinst er niet voor terug. “Het is mijn droom om te werken aan een gebouw als Burj Khalifa. Helaas vind je projecten van deze omvang niet hier, dus moet ik uitwijken naar het buitenland.” Met zoveel opties ligt de wereld aan zijn voeten en kan hij nog alle kanten op. Maar één ding is zeker: van Guus gaan we nog heel veel horen!