Betelhem Adinew

Building Hero

De Ethiopische Betelhem Adinew (31) begon na haar bachelor en twee masters vol goede moed aan haar zoektocht naar een baan, dat bleek lastiger dan gedacht. Totdat ze na maandenlang zoeken in contact kwam met Building Heroes. In een mum van tijd kon ze als assistent projectingenieur bij B-Built aan de slag en daar is ze nog lang niet klaar.

Intrinsieke motivatie

Zo’n 31 jaar geleden werd Betelhem Adinew geboren in Addis Abeba, Ethiopië. Ze groeide met haar familie op in de grote stad en de bouw wekte al vroeg haar interesse. ‘Mijn tante is aannemer en kwam me na schooltijd vaak ophalen. Dan reden we langs de bouwplaats en vertelde ze me er alles over. Ik vond het machtig om te zien, daar is mijn passie voor de sector ontstaan.’ Enkele jaren later rondde Betelhem haar bachelor Civil Engineering af aan de Addis Ababa University. Er volgde een master in Construction Technology and Management, maar ze voelde dat er wat miste. ‘Met mijn bouwkundige en technische kennis zat het wel goed, maar ik had weinig ervaring op het gebied van duurzaamheid.’ Toen ze een scholarship won, besloot Betelhem zich in te schrijven voor de master Urban Environment, Sustainability & Climate Change aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Sustainability was voor mij het missende puzzelstukje. Ik kom uit een ontwikkelingsland waar duurzaamheid een belangrijk onderwerp is.’ Na een succesvol studiejaar begon Betelhem vol goede moed aan haar jobhunt, maar die ging helaas niet zo soepel als gehoopt.

''Nog voordat ik huiswaarts keerde, spraken we al over welke projecten ik ging doen.''

Doorzetten loont

Betelhem maakte haar cv up-to-date, bezocht allerlei carrièrebeurzen en verstuurde elke dag sollicitatiebrieven, maar zonder succes. ‘Ik wist dat het lastig zou worden omdat ik de Nederlandse taal niet beheers, maar ik hoopte toch op een wat soepeler proces.’ Na zo’n drie maanden kwam Building Heroes op haar pad en na het eerste contact met recruiter Gijs wist ze zeker dat het goed ging komen. ‘Tijdens ons gesprek was hij oprecht geïnteresseerd en ik voelde dat hij me wilde helpen. Hij luisterde goed en gaf me feedback. Nog geen drie dagen later belde hij me op met het nieuws dat hij wellicht een baan als assistent projectingenieur voor me had bij B-Built.’ Betelhem was meteen enthousiast, maar nog niet helemaal zeker van haar zaak. ‘Ook daar hielp Gijs mee. Na ons tweede telefoongesprek ging ik met meer zelfvertrouwen en een sterk cv mijn sollicitatiegesprek in.’ En de match was er! ‘B-Built was erg geïnteresseerd in mijn profiel. Nog voordat ik huiswaarts keerde, spraken we al over welke projecten ik ging doen.’ Zo’n vier maanden later zit Betelhem helemaal op haar plek bij de koelvriesaannemer in Bergen op Zoom.

Blik op de toekomst

IJverig als ze is, pakte Betelhem deze kans met beide handen aan. ‘Het bedrijf past perfect bij mij. Als bouwer van grootschalige koel-vrieshuizen in West-Europa komt zowel mijn bouwkundige- als duurzaamheidskennis goed van pas. De sector is wel heel specifiek, dus er zijn nog genoeg dingen die ik kan leren, maar dat maakt het juist leuk.’ Ook de sfeer binnen B-Built beschrijft Betelhem als fijn. Tijd noch moeite wordt gespaard om het welzijn van medewerkers te bevorderen en teamwork staat hoog in het vaandel. ‘Ondanks dat ik de enige vrouw in mijn team ben, voel ik waardering van al mijn collega’s. Ik word niet anders behandeld en ga echt elke dag met veel plezier naar mijn werk.’ Momenteel is ze onderdeel van het innovatieteam en helpt ze als assistent projectingenieur mee aan een groot project in België. Daar draagt Betelhem zorg voor de communicatie met stakeholders. ‘Het werk is onwijs interessant en ik neem alles als een spons in me op.’ En alsof dat nog niet genoeg is, volgt ze in de avonduren een cursus Nederlandse taal. ‘Ik heb wel gemerkt dat goede communicatie, ook op de werkvloer, handig is. In België spreekt bijvoorbeeld niet iedereen vloeiend Engels.’ De toekomst? Die ligt voor Betelhem in Nederland. ‘Ik houd van mijn werk en er is nog zoveel te ontdekken. Uiteindelijk zie ik mezelf bij B-Built als projectmanager op een groot project.’ Dat duurt nog even, maar gelukkig beschikt Betelhem over een gezonde portie doorzettingsvermogen en een drive om ‘u’ tegen te zeggen.