Blog bericht | Wanted: bouwtalent! Maar zak met geld is niet voldoende

Wanted: bouwtalent! Maar zak met geld is niet voldoende

Een flink salaris, een mooie auto en betere arbeidsvoorwaarden. Bouwers halen alles uit de kast om jong talent binnen te slepen, want jonge medewerkers zijn schaars. Maar is dat wel genoeg? Jongeren zoeken niet meer alleen een goed salaris, maar willen passie en betekenisvol werk.

Of je nou werkvoorbereider bent, projectleider of calculator. Het maakt niet uit. Twintigers en dertigers met een bouwachtergrond, zijn gewild. Erg gewild. Wekelijks – en soms zelfs dagelijks – worden ze gebeld door headhunters.

Elke week een aanbieding

Rafke Hazen (30), design- en buildmanager van Strukton, is zo’n bouwtalent waaraan getrokken wordt. Zij krijgt bijna elke week wel een aanbieding op Linkedin, bevestigt ze de huidige gekte op de arbeidsmarkt. “Wat ik dan doe? Ik stuur altijd netjes een berichtje terug dat ik niet geïnteresseerd ben. Ik zit nu goed op mijn plek, dus waarom zou ik weggaan?”

Ook Sanne van Leeuwen kan er over meepraten. De 31-jarige projectleider van InnovationCentrum Bouw van TNO vindt de aanbiedingen die ze krijgt eigenlijk wel strelend, maar hapt eveneens niet toe. “Het is natuurlijk best leuk om te weten dat je goed in de markt ligt”, zegt Van Leeuwen. “Maar ik heb helemaal geen behoefte aan een nieuwe baan hoor, dus ik wijs ze altijd af.”

Scala aan kansen

Het personeelstekort in de bouw is misschien vervelend voor de bedrijven, maar het biedt jong bouwtalent een scala aan kansen. Moesten ze in de crisis nog vechten om een goede baan, nu wordt er aan alle kanten aan ze getrokken. Goede arbeidsmogelijkheden, opleidingskansen te over. En dan hebben we het nog niet eens over het salaris. Dat is, zo schat Jeroen Meerum Terwogt van Building Heroes, met zo’n 10 tot 20 procent gestegen.

Tips voor bedrijven om jongeren aan te spreken:
1. Ontwikkelkansen. Deze staat met stip op nummer 1. Elk bouwtalent vindt dit belangrijk.
2. Vrijheid in het werk
3. Waardering krijgen om wat je doet
4. Vertrouwen
5. Een werkplek waar een goede sfeer hangt.
6. Ruimte krijgen om te verbeteren en te vernieuwen
7. Goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar niet het allerbelangrijkst.
8. Flexibele werktijden

Toch is een flink salaris of een dikke auto, niet het ei van Columbus voor bouwbedrijven om meer jong talent aan zich te binden. Zeggen die talenten zelf. “Voor mensen van mijn leeftijd is het van belang dat ze inhoudelijk betekenisvol werk doen. Dat ze hun passie, hun droom, kunnen uitvoeren”, legt Bașak Karabulut (32), projectmanager en duurzaamheidsadviseur van Arcadis uit.

Nooit spijt gehad

Bij het ingenieursbureau heeft Karabulut de kans gekregen en kan daar nog steeds haar passie kwijt. “Ik ben na mijn opleiding begonnen als trainee en inmiddels zit ik vijf jaar bij het bedrijf. Ik heb nooit spijt van die keuze gehad. Duurzame vraagstukken oplossen dat prikkelt mij en dat blijft me prikkelen. Bovendien krijg ik zoveel kansen bij Arcadis, daar ben ik erg dankbaar voor.”

Volgens Karabulut zou de bouw er goed aan doen om zichzelf vooral aantrekkelijker te maken voor twintigers en dertigers. Millennials hebben immers hele andere behoeften dan zittende, doorgaans oudere werknemers.

Idealisme is drijfveer

Meerum Terwogt bevestigt dat millennials heel anders tegen werk aankijken dan de oudere generaties. “Deze generatie werkt veel meer vanuit idealisme. Ze willen niet alleen geld verdienen, maar net zo belangrijk vinden ze het om betekenis te hebben en waarde toe te voegen. Persoonlijke ontwikkeling is daarbij van essentieel belang.”

Maar een mooi salaris dan? En goede arbeidsvoorwaarden? “Natuurlijk is dat ook belangrijk”, geeft Karabulut toe. “Maar ik zou niet zomaar weggaan bij Arcadis als ik ergens anders alleen maar een beter salaris aangeboden krijg. Ik vind het veel belangrijker om met m’n passie aan de slag te gaan.”

Bij Arcadis werken aardig wat jonge mensen, er is zelfs een jongerenclub (The Young Part) actief, maar de hele bouwsector heeft volgens haar veel meer jong talent nodig. “Als ik op congressen kom en al die grijze koppen zie dan vraag ik me altijd af: waar zijn de jongeren?”

‘Jongeren hebben andere mentaliteit’

Jorian van Bruchem op z’n zestiende begonnen in de bouw en nu op z’n 27ste al uitvoerder, is er ook van overtuigd dat de bouw wel wat meer jonger talenten kan gebruiken. Al heeft Trebbe aardig wat jonge uitvoerders (van de 40 zijn er een stuk of 8 à tien onder de 35), hij weet dat er eigenlijk meer nodig zijn.

Salarissen

De salarissen voor veel functies in de bouw zijn de afgelopen jaren flink omhooggeschoten. Volgens Meerum Terwogt kunnen ervaren mensen zo’n 20 procent en starters  zo’n 10 procent meer vragen dan in de crisistijd. Hij heeft van een paar functies een schatting gedaan van de brutosalarissen:

 •              Starter HBO € 2200-2500,- bruto p.m.
 •              Starter Technische Universiteit € 2400-2700,- bruto p.m.
 •              Ervaren Calculator € 3500-4500,- bruto p.m.
 •              Ervaren Werkvoorbereider € 3500-4500,- bruto p.m.
 •              Ervaren Hoofduitvoerder € 4800-6500,- bruto p.m.
 •              Ervaren Projectleider € 5000-6500,- bruto p.m.
 •              Ervaren Planontwikkelaar € 5000-6500,- bruto p.m.

“Ten eerste omdat de bouw vergrijst, maar ook omdat jongere mensen zaken op een andere manier willen aanpakken. In de bouw heerst bij sommige ouderen soms nog een mentaliteit van: we doen het zo. Die mentaliteit vind ik niet prettig, want werk kan altijd veranderen. Zo was vroeger altijd het proces dat als iemand klaar was, de ander begon. Nu is het proces veel beter afgestemd, de een gaat al aan de slag als de ander nog bezig is”, legt hij uit.

‘Minder kansen om vernieuwer te worden’

Te weinig jongeren in een bedrijf is bovendien niet alleen slecht voor een bedrijf, maar werkt ook niet in het voordeel van de jongeren zelf. Zonder nieuwe mensen, jongeren die met een frisse blik instromen, blijft innovatie namelijk achter. Worden er minder snel nieuwe dingen aangepakt en nieuwe technieken zoals BIM, madaster etc, minder snel opgepakt.

“Door de scheve verhouding tussen jong en oud bij bedrijven, is er vaak te weinig ruimte om je als jongere te ontpoppen als vernieuwer”, merkt Ewout Smits (28) projectleider innovaties bij WTH, onderdeel van TBI. “En die vernieuwing is bij veel bedrijven hard nodig.”

Vanzelfsprekender met nieuwe methoden

Rafke Hazen merkt dat ook. “Misschien doordat ik jonger ben dan de gemiddelde leeftijd bij Strukton, valt het me op dat vernieuwing niet altijd even snel van de grond komt. Bij mijn meest recente project Hogeschool Utrecht hadden we een relatief jong projectteam. Dan merk je dat het gebruik maken van vernieuwende methoden en technieken meer vanzelfsprekender is. De wat oudere teamleden zijn daarin misschien wat afwachtender, maar staan er wel voor open en haken er graag bij aan”, legt ze uit.

Meest gevraagde functies in de bouw

Wat zijn op dit moment de meest gevraagde functies in de bouw? Volgens Jeroen Meerum Terwogt van Building Heroes, worden mensen in de meest uiteenlopende functies gevraagd. Maar waar nu de meeste vraag naar is, zijn mensen in de rol van:

 •  Calculator
 •  Werkvoorbereider
 •  Uitvoerders
 •  Projectleiders

Toch begrijpen jongeren ook wel dat meer jong bloed de bouw in krijgen niet zo makkelijk gaat. Op de afdeling van Van Leeuwen zijn van de ruim veertig medewerkers er circa vijf onder de 40. Dus ook daar kan zeker wat bij, vindt ze, maar zo makkelijk is dat niet. “We hebben nu twee vacatures open staan om het team te versterken rondom de energietransitie in de gebouwde omgeving. We willen het liefst jonge medewerkers voor deze functies, maar ze zijn moeilijk te vinden. Als ze op gesprek komen hebben ze vaak meerdere aanbiedingen waaruit ze kunnen kiezen.”

‘Ga gastcolleges geven’

Het is daarom van belang dat jongeren beter kennis moeten maken met de bouw, stelt ze. “Ga gastcolleges geven, leg contact met lectoren en studieverenigingen, dat kan een enorm verschil maken”, legt ze uit. “Ik ben er ook mee bezig hoe we studenten met affiniteit voor de bouw kunnen bereiken. TNO organiseert wel een open dag, maar die is gericht op een vijftal studierichtingen die als ‘schaarse doelgroepen’ gekenmerkt zijn. Helaas profileren we ons op deze dag nog niet met de interessante uitdagingen van de bouwsector. Dus misschien is het tijd voor een eigen open dag voor Bouw.’’

Karabulut is het daarmee eens en daarom bezoekt zij een paar keer per jaar middelbare scholen om te vertellen wat ze bij Arcadis doet. “En daarnaast organiseren wij de Girlsday om jonge meiden te inspireren. Veel kinderen weten namelijk helemaal niet wat ze allemaal in de bouw kunnen. Ze denken vaak alleen aan timmeren en metselen, maar er is nog veel meer te doen.”

War on Talent

The War on Talent loopt de spuigaten uit, bevestigt Jeroen Meerum Terwogt, al twintig jaar actief in de arbeidsbemiddeling en managing partner van detacheringsbureau Building Heroes. “Wij hebben zo’n 500 vacatures openstaan en dan werken we alleen nog maar voor vaste opdrachtgevers. Totale gekte, er is geen ander woord voor.”

Laatst hoorde hij een gerucht dat een bedrijf 30 procent meer bood, plus drie maanden tekengeld. “En geen tekengeld aan ons, maar aan het jonge talent zelf. Of het waar is weet ik niet, maar het zegt genoeg dat dit soort geruchten de ronde doen.”

De recruiter komt voorbeelden tegen van jongeren die direct na de opleiding gebombardeerd worden tot projectleider, terwijl ze nog helemaal geen ervaring hebben. “Jongeren pakken dat natuurlijk graag aan, het staat erg mooi op je cv als je projectleider bent. Maar om succesvol te zijn moet je toch de nodige vlieguren maken. En zonder de juiste begeleiding kan het ook helemaal mislopen. Dat is niet goed voor de werknemer, maar ook niet voor het bedrijf. Zo maak je iemand kapot.”

Wat dat probleem volgens hem nog groter maakt is dat de functies in de bouw de laatste jaren veel ingewikkelder zijn geworden. Door de crisis moest de bouw veranderen en daardoor zijn kwaliteiten als ‘soft skills’ en compententies veel belangrijker geworden. “Met vakkennis alleen kom je er niet meer. Je merkt dat de opleidingen al die nieuwe ontwikkelingen niet goed kunnen bijhouden. Daardoor ontstaat er een gat tussen wat bedrijven vragen en wat een starter aankan.”

Building Heroes zag deze ontwikkeling aankomen en richtte daarom de Construction University. Dit is een driejarig ontwikkelprogramma voor jonge bouwtalenten, die net afgestudeerd zijn. “De talenten krijgen hier die extra kwaliteiten aangemeten. We hebben bijvoorbeeld veel aandacht voor soft skills en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat ze drie jaar lang vlieguren maken bij verschillende bedrijven. Zo overbruggen we het gat.”


Cobouw zette 36 bouwtalenten onder de 36 jaar op een rij. 6 van deze bouwtalenten zijn BUILDING TALENTS! Bekijk hier onze helden:
Annefleur Buisman
Frank van Es
Pepijn Reesink
Thijs Litjens
Arjen Oosterhoff
Jasper van der Loo

Bron: Cobouw

Jeroen Cobouw