Het is alweer even geleden sinds mijn laatste blog en er is een hoop gebeurd. Uiteraard op coronagebied maar ook hebben we de afgelopen periode mooie stappen gemaakt in ons onderzoeksproject Het recruitmentvak in 2025. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van AI en recruitment marketing. Door mezelf te verdiepen in het gehele recruitmentproces en mijn welbekende roborugzak verder te vullen heb ik een helder beeld gekregen van wat is en wat gaat komen. En dat ga ik je in deze en de komende blogs haarfijn uitleggen.

Binnen Building Heroes zijn we al een hele tijd bezig met een gigantische automatiseringsslag. Zo gaat veel straks automatisch maar blijven we dicht bij onze visie: menselijk waar wenselijk. De grondslag van ons werk is en blijft natuurlijk mensen aan een nieuwe baan helpen. Daarom is het superbelangrijk dat we de verbinding met kandidaten behouden.

Toch verloopt zo’n automatiseringsproces niet altijd vlekkeloos. Zo ben ik met mijn collega Misha bezig geweest met marketing e-mails waarvan we kunnen zien welk percentage gelezen wordt en wie bijvoorbeeld doorklikt naar de vacature of landingspagina. Op deze manier kan ik nog beter mijn werk doen. Doorgaans opent zo’n 20 tot 30% een e-mail binnen 24 uur, maar dit keer kreeg ik de melding dat alle mails geopend waren. Dat ging niet helemaal goed, dus hup terug naar de tekentafel. Met al deze ups en downs komen we steeds dichter bij het antwoord op hoe ons vak er over vijf jaar uitziet.

Als ik nu een toekomstvoorspelling moet doen, dan denk ik dat reguliere recruiters straks overbodig zijn. Door alles te automatiseren worden CV’s en vacatures gelezen door machines die op zoek gaan naar de perfecte match. En ik? Ik ben er dan om het persoonlijke contact tussen de klant en professional te onderhouden. Iets wat een robot toch echt niet kan. Mijn telefoon staat roodgloeiend vandaag dus ik moet er weer vandoor, maar beloof ik bij deze om snel weer wat van me te laten horen!