Veiligheid op de werkvloer, en zeker op de bouwplaats, is ongelooflijk belangrijk. Dat weten we allemaal. Niemand wil dat hem of haar iets overkomt. Toch lijkt de veiligheidscultuur er een die vaak verzand in regeltjes, waardoor niemand zich écht verantwoordelijk voelt. Hoogste tijd voor een andere aanpak, aldus Tagpoint Training. Door trainingen met interactieve technieken, zoals serious gaming en e-learning veranderen ze het gedrag van bouwers. Het gevolg? Minder bedrijfsincidenten.

“In de bouw heb je veel te maken met zelfstandigen, uitzendkrachten, of mensen die er al jaren werken en geen gevaar meer ‘zien’. Zo was er laatst een niet afgeschermd gat op een bouwplaats. Dat zat daar blijkbaar al vier weken, maar niemand ondernam actie. Uiteindelijk is er iemand in gevallen. Dat kan echt niet! Met meer persoonlijke motivatie voor veiligheid, kunnen we dit soort ongelukken voorkomen”, legt Egbert Vennik, CEO van Tagpoint Training, uit.

Kennis en regels niet genoeg om ongelukken te voorkomen

Oké duidelijk, er bestaat dus een gat tussen kennis en daadwerkelijk gedrag, maar hoe zorg je er dan wél voor dat veiligheid prioriteit wordt?Vennik: “Dat zit ‘m in de beleving van deze kennis. Professionals krijgen levensechte scenario’s voorgeschoteld, die ze herkennen uit de praktijk. We trainen hen vervolgens om risico’s te herkennen. Dat gebeurt via een serious game: keer op keer beantwoorden ze vragen over veiligheid op de bouwplaats. Zo krijgen professionals inzicht in hun eigen handelwijze, maar ook handvatten aangereikt om collega’s aan te raden hoe zij veiliger kunnen werken. Bij handleidingen, certificaten of een algemene kennistest, wordt het gedrag niet aangesproken. Het blijft te theoretisch, en niet iedereen is even goed in leren of beheerst de Nederlandse taal volledig. Vergelijk het met leren autorijden. Boeken en cursussen blijven een theorie-examen. Wij nemen professionals de weg op en leren ze de praktijk.”

Missie: een toekomst met veiligere bouwplaatsen

Samen met Tagpoint Training is het de missie van Building Heroes om bouwplaatsen voor iedereen veiliger te maken. Onze sector is tenslotte is een risicovolle omgeving waar een ongeluk in een klein hoekje zit. Niet in de laatste plaats vanwege de tijdsdruk. Daarom faciliteert Building Heroes professionele en persoonlijke groei, zodat onze mensen vol aan hun potential kunnen bouwen en hun horizon kunne blijven verbreden. Samen zetten we stappen naar een toekomst waarin nóg veiliger gebouwd kan worden, want alleen als werknemers zich optimaal ontwikkelen, kunnen organisaties dat ook.