Tim de Zwart

Tim de Zwart (24), Building Talent aan de Construction University, heeft altijd al affiniteit gehad met cijfers en getallen. Daarnaast heeft Tim een grote interesse in financiële markten en civiele projecten. Werken als Calculator was dan ook een logische volgende stap voor hem. Lees hieronder zijn interview.

Waarom heb jij gekozen om Calculator/Cost Engineer te worden?
‘Als student aan de technische universiteit heb ik natuurlijk altijd al affiniteit gehad met cijfers en getallen, en daarnaast had ik een interesse in financiële markten en civiele projecten. Dit zijn dingen die allemaal mooi samen komen in de functie van Cost Engineer’.

Wat voor studie heb je gedaan?
‘Civiele Techniek (bachelor) en Offshore Engineering (master) aan de TU Delft’.

Heb je specifieke interesses die de keuze voor een beroep als Calculator/Cost Engineer logisch maakten? Wat zijn jouw hobby’s en interesses?
‘Ik heb tijdens mijn bachelor een minor gedaan in de richting Finance. Dit kwam voort uit mijn interesse in de financiële wereld en wiskunde in het algemeen. Ik merkte echter toch al snel dat ik meer interesse had in de civiele wereld dan in de bankenwereld, en ben daarom in deze richting verder gaan zoeken. Verder zijn mijn interesses lezen en muziek, zowel thuis luisteren als concerten bezoeken’.

Over welke eigenschappen dient een Calculator/Cost Engineer te beschikken volgens jou?
‘Een Calculator dient natuurlijk een goed oog voor detail te hebben en veel ruimtelijk inzicht. Daarnaast moet een Calculator heel goed het overzicht kunnen bewaren over het hele project. Risico’s, planning, fasering, inrichting van de bouwplaats, methode van uitvoeren, alles is bepalend voor de uiteindelijke prijs’.

Hoeveel werkervaring heb jij op dit moment als Calculator/Cost Engineer?
‘Op dit moment ben ik vijf maanden bezig, al heb ik hiervan maar weinig tijd doorgebracht met “echt” calculeren’.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
‘Dit is per dag erg verschillend. Sommige dagen ben ik bezig voor een project, andere dagen ben ik meer bezig met taken binnen de vakgroep Cost Engineering. Over het algemeen zit ik het grootste gedeelte van mijn dagen op kantoor (in Papendrecht of Vianen). Ik kom rond 7:15-7:30 binnen en ga rond 16:00-16:30 weer weg. De ene dag ben ik veel bezig voor mezelf, de andere dag heb ik weer heel veel meetings met het projectteam of andere mensen. Deze variatie maakt het werk ook leuk’.

Wat is jouw rol binnen het projectteam/organisatie? Welke projecten heb jij onder andere gedaan?
‘Op dit moment ben ik aangesloten bij een tenderteam, als soort van manusje-van-alles. Dit past niet binnen de rol van calculator, maar het zorgt er wel voor dat ik in sneltreinvaart het hele proces van een tender doorloop. Tot mijn werkzaamheden behoren onder andere uitzoekwerk met betrekking tot contract en eisen, werken aan de planning, meedenken over ontwerpoplossingen en het maken van duurzaamheidsberekeningen. Verder werk ik tussendoor soms ter ondersteuning van ervaren calculatoren (bijvoorbeeld hoeveelheden uittrekken) en aan verbeterprocessen binnen de vakgroep Cost Engineering (ontwikkelen van rekentools, nadenken over prijsrisico’s en probabilistisch benaderen van prijzen)’.

 Waar liggen jouw ambities? Waarin wil jij groeien (naar welke functie)?
‘Daar probeer ik op dit moment via Building Heroes achter te komen’.

Wat vind jij zo leuk aan je functie als Calculator/Cost Engineer?
‘Dat je een project van begin tot einde en op alle facetten mag meemaken. Een calculator doet veel meer dan enkel hoeveelheden uittrekken en daar een bedrag aan ophangen, maar is van voor tot achter betrokken bij alle beslissingen en moet bij alles rekening houden met de financiële consequenties. Dit maakt het werk zeer gevarieerd en uitdagend’.

Vind je jouw werk soms lastig? Zo ja, in welke opzicht?
‘Het “echte” calculeren, zoals ik het eerder noemde, vind ik erg lastig. Dit heeft te maken met het feit dat je als calculator erg veel ervaring nodig hebt, en dit bij mij op dit moment volledig ontbreekt. Hoe meer ervaring, hoe meer je kunt zeggen over hoe iets uitgevoerd wordt en hoeveel dit gaat kosten in verschillende situaties. Het duurt jaren voordat je hier echt goed in bent. Ik ben echter blij dat ik op dit moment de mogelijkheid krijg om op een alternatieve manier toch invulling te geven aan de functie’.

Heb jij tips voor mensen die net zijn begonnen of gaan starten als Calculator/Cost Engineer?
‘Probeer vooral zoveel mogelijk verschillende dingen aan te grijpen, ook al heeft het niet per se iets met calculeren te maken. Weten hoe een project in elkaar steekt is essentieel voor de prijsvorming en dit leer je door in het begin zeker overal in te duiken. Wees daarnaast niet te beroerd om de “simpele” klusjes op te knappen. Deze zijn vaak erg belangrijk en bedenk dat als jij het niet doet, iemand met nog veel meer ervaring het moet doen’.

Wil jij ook Calculator via Building Heroes worden? Bekijk de vacatures hier