Je bent afgestudeerd aan een bouwopleiding en je kunt óveral terecht. Waar begin je dan? En wil je eigenlijk wel in de bouw werken? Het zijn vragen waar bouwstudenten en starters door de enorme vraag naar personeel tegenwoordig mee te maken hebben. Arbeidsbemiddelaar Building Heroes speelt daar handig op in met een nieuwe ontwikkelprogramma voor afgestudeerde studenten: Construction University.

“Of ik al weet wat ik straks wil gaan doen? Nee, absoluut niet.” Pieter Stam, student Planologie aan de UVA is meer bezig met feesten dan met zijn toekomst. Bovendien heeft hij nog geen stage gelopen bij een bedrijf- dat is niet verplicht op de universiteit- en daarom heeft hij nog totaal geen ervaring opgedaan in het werkveld. “Ze willen dat je zo snel mogelijk je studiepunten haalt en weer weggaat. Een stage wordt totaal niet gestimuleerd. Eigenlijk is dat wel raar hé?”

Building Talent Day

Stam is daarom een kijkje gaan nemen op de Building Talent Day van Building Heroes, een arbeidsbemiddelaar die zich richt op talentontwikkeling in de bouw en infra. Zo hoopt hij iets meer beeld te krijgen van het aanbod in de markt. Het is nog maar de tweede keer dat deze dag wordt georganiseerd, want Building Heroes bestaat net een jaar. Op het evenement kunnen twijfelende studenten van HBO’s en universiteiten kennis maken met bedrijven, en krijgen ze inzicht in hun carrièrekansen in de sector.

Daarnaast krijgen ze informatie over de Construction University. Dit is een nieuw ontwikkelprogramma voor studenten die net afgestudeerd zijn aan bouwgerelateerde studies, maar die eigenlijk nog niet precies weten wat ze willen doen. Bij de Construction University gaan startende werknemers in de bouw aan het werk in een driejarig traineeship en doen ze ervaring op bij drie verschillende bedrijven op drie verschillende projecten. Zo kunnen jongeren ontdekken wat echt bij hen past, is het idee.

Oud-Bam directeur zegde zijn baan op

Lajos Walbeek, oud-directeur HR bij BAM Bouw en Vastgoed, zegde een jaar geleden zijn baan op om zich volledig te storten op de Construction University. “In mijn oude rol bij BAM hoorde ik het zo vaak wat voor een keuzestress jongeren hebben”, vertelt hij aan de zo’n 120 studenten die op de Building Talent Day zijn afgekomen. “Ik ben daarom altijd een groot voorstander geweest van traineeships, maar die zijn eigenlijk te kort. Je maakt een project niet af en je maakt geen meters. Toen dit idee op tafel kwam in gesprekken met Building Heroes heb ik gezegd: ik ga het doen, want dit is zó nodig.”

Volgens hem is het van essentieel belang dat jongeren in het begin van hun carrière eerst meer onderzoeken wat ze nou echt willen gaan doen. De bouw is zo breed en als bouwkundige kun je haast overal terecht, is zijn overtuiging. Maar werk je liever bij een familiebedrijf of bij een grote organisatie? Ga je liever de technische kant op of de  menselijke kant? “Ga dat nou maar eens ervaren”, zegt hij tegen de studenten in de zaal. “Je carrière duurt nog zo lang, het is niet erg om in de eerste drie jaar eerst te investeren in wat echt bij je past.”

Iets in de civiele techniek, of iets in de bouw?

Bas Ebbelaar en Wilco ten Buuren zijn van die studenten die nu in hun laatste jaar zitten van Construction Engineering Management en nog geen idee hebben wat echt bij ze past. “Het wordt iets in de civiele techniek of bouw”, zegt Ten Buuren met een lichte twijfel in zijn stem. Hij heeft zojuist kennis gemaakt met Sprangers- een van de partners die met een stand op de Building Talent Day staat- en vindt het een interessant bedrijf. Maar of hij daar aan de slag zou willen? Hij weet het niet. “Of ik dan geen droom heb? Nou, ik wil iets innovatiefs doen, maar waarin, daar heb ik nog geen idee van.”

Keuzestress

Het is niet dat hij nergens terecht kan- hij wordt nu al door recruiters benaderd op Linkedin– maar zijn opleiding is zo breed, hij vindt het daarom erg lastig te bedenken wat hij nou echt wil. Ebbelaar kampt met dezelfde keuzestress. Volgens hem zou het enorm helpen als het contact tussen opleiding en bedrijfsleven een betere aansluiting vindt.

“Wij hebben projectmanagement uit een boekje geleerd. We moesten 300 A4’tjes lezen, maar dat is toch een vak dat je perfect kun leren bij een bedrijf? Als je als student veel meer ziet wat er in de praktijk gebeurt, is een keuze maken ook een stuk makkelijker”, zegt hij.

Gat overbruggen

Dat ‘gat’ tussen opleiding en het bedrijfsleven is ook iets wat Building Heroes met de Construction University wil overbruggen. Want dat is nog steeds te groot, stelt Walbeek. “Een werkvoorbereider, projectleider, een uitvoerder: iedereen in de bouw heeft te maken met inkoop. Maar nog steeds is inkoop geen onderdeel van bouwopleidingen. En dat is slechts één voorbeeld, veel meer vaardigheden die je in een baan nodig hebt, komt gewoon niet aan bod tijdens de studie. Denk aan softs skills, maar ook onderhandelingstechnieken. Dat is zo essentieel, maar niemand leert het ze.”

Daarom krijgen de talenten die deelnemen aan de Construction University naast de werkervaring die ze opdoen, ook dit soort onderwerpen voor hun kiezen. Onderhandelingstraining, maar ook BIM-lessen wonen ze bij, want daar lopen veel opleidingen ook flink in achter, vindt Walbeek. “In de markt zie je ook op dit terrein grote verschillen. Dat is een onderdeel wat we leerlingen bijbrengen: welke bedrijven zijn hierin al heel ver en welke niet?”

‘Net een circus waar je in belandt’

De eerste twee groepen met talenten die aan de Construction University zijn dit jaar al begonnen en een derde en vierde groep start volgend jaar. Thomas Broes is een van de eerste Building Talents, hij begon in februari met het programma. “Soms is het net een circus waar je in belandt als je net in een nieuw bedrijf komt werken”, vertelt hij aan de zaal vol potentiële nieuwe bouwtalenten. “Ik heb echt wel eens dagen dat ik denk: pffff. Dan bel ik Lajos. Of app ik andere Building Talents. Dat geeft me een enorme steun.”

En dat is, vervolgt Walbeek, ook iets wat starters in de bouw nodig hebben: coaching. “Persoonlijke ontwikkeling is vooral voor beginners erg belangrijk. Daarom is dat een essentieel onderdeel van het programma.”

Veel studenten hebben nog geen idee wat ze na hun opleiding gaan doen.

Strenge selectieprocedure

Overigens kan niet zomaar iedereen meedoen aan de Construction University. Jongeren moeten eerst door een strenge selectieprocedure, want Building Heroes wil uitsluitend mensen  die echt openstaan voor persoonlijke ontwikkeling. Bouwtalenten die hierdoor heen komen, hoeven er niets voor te betalen, Building Heroes betaalt de opleiding en ze krijgen bij de bedrijven een marktconform starters salaris.

Maar wat zit er dan voor Building Heroes in? “We willen hiermee de sector beter maken. Duurzame inzetbare bouwprofessionals kweken. Bovendien kunnen we deze jongeren langer detacheren. We willen geen kortstondige relaties meer, maar relaties die meer waard zijn”, aldus Walbeek.

Cobouw publiceerde deze week een lijst met 36 bouwtalenten tot 36 jaar die allemaal op verschillende manieren de toon zetten in de bouw. Er staan ook een aantal jongeren in de via de Construction University net aan het werk zijn in de bouw. Bekijk ze hier. 

Bron: Cobouw

Lajos Walbeek