Stel, je hebt net je studie bouwkunde of civiele techniek afgerond. Wat ga je doen? Waar ga je solliciteren? En heb je naast alle technische skills ook genoeg communicatieve bagage? Juist dáár komt ons inhoudelijk opleidingstraject de Construction University (CU) om de hoek kijken. De nieuwe generatie bouwhelden wordt op die manier klaargestoomd voor een baan die écht bij hen past. Binnen de CU helpt vaste trainingspartner Brickton met o.a. de ontwikkeling van leiderschapsskills en tools voor optimale communicatie. Zodat onze helden straks helemaal klaar zijn om in de toekomst te rocken!

Hi Jasper, wat doe jij binnen de CU?
“Ik geef vanuit Brickton, dé development hub van de bouwbranche, trainingen aan de talenten binnen de CU. Onze missie is om de Building Heroes tijdens hun driejarig opleidingstraject verder te ontwikkelen en hun kennis en talent nog meer naar voren te brengen. Niet alleen de technische kant, maar juist ook belangrijke soft skills die ze straks hard nodig hebben als ze bij een bouwbedrijf werken. Denk aan effectieve communicatie, conflictoplossingen en leiderschapsskills. Dat zijn vaardigheden waar tijdens een hbo of wo-studie weinig aandacht aan wordt besteed.”

Hoe doe je dat?
“De trainingen en coachingsessies gaan niet alleen over werk, maar ook over persoonlijke aspecten. Waar loop je tegenaan op het werk? Of waarom vind je het moeilijk om tegen je leidinggevende te zeggen wat je dwarszit? Ik daag trainees uit om zelf te achterhalen wat ze belangrijk vinden en te onderzoeken wat hun kwaliteiten zijn. Daardoor kunnen ze straks een bewuste keuze maken waar ze willen werken.”

Zijn die skills die je ze leert hard nodig in de bouw?
“De bouw is een wereld waarin heel veel verandert. Er is tegenwoordig minder hiërarchie en werken als team is super belangrijk. Bij verbinding is communicatie key. Zo leer ik het talent hoe je bijvoorbeeld op een goede manier agendapunten inbrengt en een vergadering kunt leiden. En het mooie is dat ze dit gelijk in de praktijk kunnen brengen tijdens hun traineeships bij bouwbedrijven binnen de CU. De deelnemers van nu zijn mogelijk toekomstige managers en kunnen dus echt een verandering teweegbrengen in de manier van werken.”

Op welke manier kunnen zij meehelpen aan die verandering?
“Kijk, het verschil wordt ‘m niet gemaakt in hoe iets wordt gebouwd, want je mag er vanuit gaan dat elk bouwbedrijf wel weet hoe ze moeten bouwen. Het gaat vooral om effectief werken, aan de hand van processen en samenwerken. Dáár kun je echt een verschil maken. En daar kun je dus ook geld besparen en verdienen.”

Wat merk jij aan de deelnemers na de trainingen en coachingsessies?
“Ik zie ze in die drie jaar echt groeien, dat is zo mooi! Ze stellen zich kwetsbaar op en dat maakt de groep heel sterk. Dat zie je ook terugkomen als we met de groep een weekend weggaan. Zo gaan we bijvoorbeeld in het tweede jaar van de opleiding naar de Ardennen. Daar geven we trainingen, maar kom je ook persoonlijk meer met elkaar in verbinding. Door die band zie je dat deelnemers elkaar helpen tijdens de opleiding, door bijvoorbeeld kennis en ervaringen uit te wisselen. Van die ontwikkeling wordt op den duur iedereen beter: zijzelf, maar ook de bouwbedrijven waar ze straks voor werken. Het zou natuurlijk waanzinnig zijn als deze groei ook na de drie jaar Construction University doorgaat, en ze elkaar nog steeds weten te vinden voor vragen en ervaringen. Als dat zo is, dan ben ik meer dan blij.”